В колекціях багатьох музеїв Ізраїлю досі зберігаються мистецькі твори, які були передані державі після Другої світової війни. Представники групи по поверненню цінностей, втрачених під час Голокосту заявили, що низка музеїв можуть незаконно зберігати картини, скульптури, рукописи.

За оцінками експертів у ізраїльських музеях знаходиться від 400 предметів із німецьких фондів та приватних збірок, які були вилучені радянськими військами підчас і після війни.

Досі реституцією викрадених цінностей займався лише один музей  в країні – музей Ізраїлю в Єрусалимі.

Те, що ізраїльські музеї досі не займалися систематичним пошуком власників мистецьких цінностей, які у них зберігаються, є порушенням принципів, сформульованих на Вашингтонській конференції у 1988 році. В ній взяли участь 44 держави, в тому числі й Ізраїль, зокрема власники галерей і приватних колекцій, в яких знаходяться підозрілі з точки зору походження предмети мистецтва.

Учасники конференції закликали відкрити документи і архіви для того, аби можна було виявити кому належать мистецькі твори. У випадку, якщо виявиться, що предмети були конфісковані нацистами, музеї і галереї повинні допомогти їх повернути власникам або спадкоємцям.

Джерело: Lenta.ru

ІА "Вголос": НОВИНИ