Ізраїльські військові вбили ще 7 палестинців у сутичках на кордоні зі Смугою Гази, повідомляє Радіо Свобода із посиланням на палестинських медиків.

Зазначається, що серед загиблих – двоє підлітків, віком 12 і 14 років. Також загинув 18-річний хлопець і троє молодиків віком понад 20 років, заявили медики.

Крім того, 506 палестинців були поранені, з них 90 з вогнепальної зброї, заявили в міністерстві охорони здоров’я фактичної влади у Смузі Гази.

Армія Ізраїлю, прокоментувавши ці події, заявила, що близько 20 тисяч «учасників заворушень» зібралися в багатьох місцях уздовж кордону і кидали в бік Ізраїлю гранати й інші вибухові пристрої, а також проривали прикордонну загорожу і ненадовго вступали на ізраїльську територію.

Як заявили військові, вони відкривали вогонь «відповідно до стандартних оперативних процедур, також ізраїльська авіація вразила два об’єкти ісламістського руху «Хамас», який утримує владу в Смузі Гази.

Зазначається, що палестинці почали прикордонні протести з 30 березня. Вони відбуваються принаймні раз на тиждень, по п’ятницях, а іноді і в інші дні. Демонстранти вимагають, щоб Ізраїль припинив уже понад 10-річну блокаду Смуги Гази, а також дозволив палестинцям повернутися на місця в Ізраїлі, де вони жили до початку війни 1948 року за створення ізраїльської держави і звідки вони чи їхні предки мусили тоді втекти.

Ізраїль відкидає ці вимоги і наголошує, що мусить захищати свій кордон, а також складає вину за насильство на «Хамас» і звинувачує рух у тому, що ісламісти використовують масові протести як прикриття для своїх спроб нападів і проникнень на ізраїльську територію.

ІА "Вголос": НОВИНИ