Як пише американська газета The Wall Street Journal, надання зброї Україні має запобігти перетворенню тліючого наразі конфлікту у великомасштабні бойові дії. Це має відбутися завдяки збільшенню можливостей урядових сил краще захищатися у разі наступальних операцій противника. 

Наголошується, що американські офіційні особи уважно вивчають справу передачі Україні зброї Javelin. Тому Javelin будуть оснащені частини, розташовані далеко від фронту, щоб зброю не використовували для наступальних операцій та не залишили ворогові.

Так, у 2014 році, коли США передали радарні системи для виявлення розташування ворожої артилерії, одна з таких установок, яка була розташована неподалік Дебальцевого, опинилася в руках бойовиків.

Як пише газета, представник збройних сил України повідомив тоді американській стороні про те, що були знищені частини радарної системи перед відступом військ, але це не єдиний випадок. Вказується, що американське обладнання після агресії російських військ проти Грузії у 2008 році було знайдено на захоплених росіянами базах, а деякі види зброї можна було придбати навіть на чорному ринку в Тбілісі.

The Wall Street Journal зазначає, що американські та українські офіційні особи вважають дуже важливим те, щоб така зброя, як Javelin, не потрапила до рук проросійських сепаратистів, які могли б використовувати її проти українських танків.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ