Про це повідомляє Сегодня.

До слова, українська влада в меморандумі з МВФ взяли на себе зобов'язання переглядати нормативи споживання комунальних послуг. Субсидія покриває комуналку тільки в межах цих норм, за все «зайве» потрібно платити самостійно. Як неодноразово заявляли українські чиновники: діючі в Україні нормативи занадто завищені. Чим нижчі нормативи, тим менше держава витрачає на субсидії і тим економніше повинні споживати українці.

Як скоротили нормативи:

На опалення:
З 5.5 до 5 кубів газу на квадратний метр
З 65 до 51 кВт * год електроенергії (якщо електричне опалення)
З 0,0548 до 0,0431 Гкал тепла (якщо центральне опалення)

На газ:
Якщо є тільки газова плита:
З 4,4 до 3,3 кубометра газу на людину
Якщо є газова плита і немає гарячої води:
З 7,1 до 5,4 кубометра на людину
Якщо є і газова плита, і газовий водонагрівач:
З 14 до 10,5 кубометра на людину

Наприклад, в минулому опалювальному сезоні сім'я з чотирьох осіб в будинку 60 квадратних метрів, яка використовує газ і для опалення, і для підігріву води, і для приготування їжі з субсидією могла спалювати 386 кубометрів. Саме такий обсяг покривала субсидія. У цьому опалювальному сезоні для цієї ж сім'ї норматив по газу скоротять до 342 кубометрів. Якщо продовжити витрачати по старому нормативу, без субсидії доведеться заплатити за 44 куба газу. За діючого тарифу це 305,8 грн (з квітня цього року куб газу коштує 6,95 грн).

У той же час сім'я з чотирьох осіб в квартирі площею 60 квадратів з центральним опаленням і газовою плитою, в минулому опалювальному сезоні могла спалювати зі знижкою 3,28 Гкал тепла і 56 кубів газу. У цьому опалювальному сезоні субсидія компенсує всього 2,58 Гкал і 42 кубометра газу. Тарифи на опалення в усіх містах різні. Якщо, наприклад, в Рівному така сім'я продовжить використовувати тепло по старому нормативу, самостійно доведеться заплатити за 0,7 Гкал (1011 грн). У той же час за «зайвий газ» доведеться віддати 97 грн.

Координатор житлових програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко також впевнена: соціальні нормативи занадто високі, і їх необхідно знижувати. Так, українці без субсидії в минулому опалювальному сезоні використовували в два рази менше газу для обігріву житла, відзначає експерт. Така ситуація пояснюється тим, що багато субсідіантів витрачали рівно стільки газу, скільки покривала субсидія, і не замислювалися про економію.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ