Про це у своїй статті для DT.UA пише Світлана Голікова, член Стратегічної Ради ГО «Київський інститут енергетичних досліджень», член Коаліції «Енергетичні реформи». Автор відзначає, що поки не зрозуміло, яким буде кількість вразливих споживачів через три роки, але вже в липні 2020 р. уряд має визначитися з вибором постачальників універсальних послуг.

«Моніторинг наявності уразливих споживачів в країнах ЄС показує, що до таких належать близько 10% домогосподарств, а найпоширенішим способом підтримки є обмеження відключення боржників у зимовий період. Тобто йдеться не про персональні пільги, а насамперед про певну соціальну категорію людей, які не можуть своєчасно оплачувати свої рахунки», – пише експерт.

В Україні, за даними річного звіту НКРЕКП за 2016 р., таких споживачів порівняно з пільговиками відносно небагато – 275,5 тис. електроустановок побутових споживачів відключили від електропостачання за несплату спожитої електроенергії. «До речі, дізнатися, чи були серед них ті, хто отримував пільги і субсидії, зі звіту регулятора неможливо», – йдеться в статті.

Кабінет міністрів України повинен прийняти такий порядок, в якому будуть визначені: категорії вразливих споживачів; порядок їх обліку; заходи з моніторингу та державного контролю; спеціальні заходи захисту таких споживачів від відключення в певні періоди; об'єм адресної допомоги.

«Постачання електричної енергії таким споживачам здійснює постачальник універсальної послуги. Тут слід додати, що закон не дозволяє таким споживачам вибирати собі постачальника, адже тільки постачальник універсальної послуги (в нашому випадку такого постачальника буде вибирати Кабмін на тендерних умовах) може її здійснювати», – зазначає Світлана Голікова.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ