Про це повідомляє НВ

Мова іде про тих мігрантів, які хочуть набути українського громадянства. Кількість потенційно нових громадян України розподілили по адміністративним областям та групам, які є пріоритетними для держави.

Усього відповідно до затвердженої квоти про іміграцію, Україна може прихистити 690 діячів культури, 1020 родичів громадян України, 530 осіб, які раніше перебували у громадянстві України, 2147 батьків подружжя та дітей імігрантів.

Особа, що інвестувала в економіку країни не менше 100 тис. доларів США, може претендувати на іміграцію без обмежень. Для осіб, які безперервно перебували на території України протягом трьох років з дня встановлення їм статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми, з урахуванням пропозиції Міністерства соціальної політики, встановлено нульову квоту іміграції. Також згідно із законом про іміграцію, дозвіл на неї в межах квоти мають право військовослужбовці, які служили в ЗСУ три або більше років. Право на подачу документа у зазначеній категорії іноземців та осіб без громадянства з'явиться з листопада цього року. Проте за даними Міністертва оборони України, в армії не служать іноземці, які потрапляють під ці квоти.

Аналітик з питань міграції центру ЦЕДОС Олександра Слободян зазначила, що квоти не стосуються нелегальних мігрантів, політичних біженців та людей, які приїхали на заробітки в Україну. Цифра охочих отримати громадянство України іноземців не змінюється вже багато років, додала експерт.

Якщо не сплатити достатньо гроші в бюджет України, отримати тут громадянство важко, розповів в коментарі громадянин Іраку Бала Кадер, який проживає в Україні з 2011 року. Найскладнішим було подати документи на громадянство у Харкові, Києві та Одесі, де у великій мірі присутній факт корупції, додав Кадер.

«Казали, що можуть оформити документи за декілька тижнів за доплату, а якщо відмовлюсь, то буду чекати більше року. Процес затягували, змушували прилітати і робити документи», - розповідає Бала Кадер.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ