Група дослідників придумала систему під назвою Robot-Assisted Precision Irrigation Delivery (RAPID), що використовує механізм для моніторингу і регулювання напору води з розпилювача на кінцях зрошувальних ліній, про це пише svidok.online.

Дослідники працюють над розвитком і уточненням системи з 2016 року, і насправді RAPID є другою версією проекту. Для доопрацювання робота дослідники отримали $ 1 млн. від міністерства сільського господарства.

Професор Стефано Карпен наразі випробовує робота за допомогою автономної платформи, але він збирається побудувати для нього спеціалізований рухомий механізм.

Робот RAPID матиме GPS і зможе зіставити свій маршрут навколо виноградників, буде спиратися на знімки з дронів і супутників для моніторингу погоди. У нього також буде «рука» для того, щоб мати можливість регулювати тиск води з розпилювача. Сьогоднішні системи крапельного зрошення використовують однакову кількість води для всього виноградинка. Це далеко не ідеально, так як рівень вологості ґрунту і інші умови можуть відрізнятися на різних ділянках землі, якщо площі ваших сільгоспугідь чималі.

Карпен планує, щоб машина могла індивідуально налаштувати тиск води так, аби виноградар міг отримати оптимальну кількість рослини.

Вчений сказав, що він очікує отримати прототип свого робота в наступному році, а почати тестування системи на реальній фермі він планує до літа 2020 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ