Священиків та єпископів Української православної церкви Московського патріархату примушували на готових бланках підписувати звернення до Вселенського Патріарха, щоби він не дав дозволу на автокефалію. Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко в інтерв'ю «Главкому».

«Ми бачили, як провалилася кампанія зі збору підписів проти автокефалії: чимало священиків чи навіть владик з Московського патріархату відмовлялись брати в цьому участь», - зазначив він.

Також Павленко підтвердив, що Московський патріархат та його прихильники намагаються перешкодити визнанню автокефалії.

«Будь-які дії, які означатимуть або порушення закону, або будуть вести до насильства чи, не дай Боже, кровопролиття, будуть зупинятись. З якого боку вони б не виходили. Залякування, тиск на ієрархів і священиків, поширення брехні (у ЗМІ чи через єпархії і парафії), намагання збити з курсу на автокефалію Константинополь, збір якихось листів – усе це переконує лише ініціаторів цих дій», - запевнив він.

За словами Павленка, інші церкви не виступають проти автокефалії Української православної церкви.

«Радше є бажання дочекатись офіційного рішення Фанару, його реалізації в Україні – і тоді вибудовувати стосунки з новою церквою. До слова, однією з найбільших православних церков світу»,- резюмував заступник глави АП.

Як писав «Вголос», вірян Московського патріархату агітували писати листи Варфоломію проти автокефалії. У єпархії почали відправляти готові форми, куди потрібно лише вписати свої дані.

Згодом у Московському патріархаті виник скандал, бо попи підробляли підписи проти автокефалії Української церкви.

Нагадаємо, 19 квітня ВРУ проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня Президент Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

Патріарх Київський Філарет заявляв, що після отримання Томосу про автокефалію УПЦ КП парафії, священики та єпископи, які не приєднаються до Української єдиної помісної церкви, не матимуть права називатися Українською православною церквою, а будуть лише митрополією чи екзархатом Російської православної церкви в Україні.

1 липня Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною. Відповідні слова прозвучали у виступі Патріарха під час поминального богослужіння з нагоди 40-го дня від упокоєння митрополита Перги Євангела.

ІА "Вголос": НОВИНИ