На початку листопада на сайті канадської компанії C21 Investments Inc. зʼявилася інформація про те, що вона першою отримала ліцензію Державної служби лікарських засобів України на виробництво продуктів із марихуани, нагадує інтернет-ресурс theБабель.

8 листопада про це своїм читачам розповів американський журнал Newsweek. За кілька днів новину поширили чимало українських ЗМІ, зокрема, й «Вголос».

У новинах, опублікованих за скороченим релізом C21 Investments Inc., йшлося про те, що компанія має намір вирощувати марихуану саме в Україні, а потім розширювати виробництво та продаж у всій Європі. Крім власне новини, на сайті С21 окремо була опублікована й повна версія релізу. Інформація дублювала попередню, але окремо було зазначено, що все сказане вище стосується «перспективи на майбутнє», коли законодавство України зміниться. Іншими словами, інформація не відповідає дійсності. Розуміючи це, автори релізу в останньому реченні зняли з себе юридичну відповідальність за неточність викладених фактів. Цей пункт не помітили видання, коли публікували новину.

Компанія С21 займається вирощуванням, обробкою і поширенням продуктів із канабісу у США, а також володіє фермою з вирощування марихуани в америкаснькому штаті Орегон.

18 жовтня 2018 у Києві було зареєстроване представництво C21 Investments Inc. — ТОВ «С21 Інвестімент Україна», її засновник — канадська компанія «Голден Ворлд Ентертеймент ЛТД», зареєстрована у Ванкувері (канадська провінція Британська Колумбія).

«С21 Інвестімент Україна» має ліцензію, яку видала Державна служба лікарських засобів. Про це є протокол засідання від 2 листопада 2018 року. Ліцензія надає «право здійснення господарської діяльності з придбання, ввезення на територію України, вивезення з території України, реалізації (відпуску) прекурсорів, список 2 таблиці IV». До цього списку включені десять речовин, зокрема марганцівка, ацетон, соляна та сірчана кислоти. Канабідіол до нього не входить.

Представники прес-служби підтвердили, що компанія «С21 Інвестімент України» 1 листопада 2018 року справді отримала ліцензію на покупку, продаж, вивезення і ввезення на територію України прекурсорів. Ліцензію на ввіз і вивіз екстракту та концентрату канабідіолу компанія не отримувала.

Та й Державна служба України з лікарських засобів і контролю за наркотиками не могла видати ліцензію без зміни чинного законодавства, згідно з яким обіг канабісу в чистому вигляді, а також смол, екстрактів і настоянок з нього заборонений навіть із медичною метою.

ІА "Вголос": НОВИНИ