Спецслужби Канади фіксують спроби інших держав уплинути на результати виборів до парламенту країни.

Про це з посиланням на власні джерела у розвідувальних та урядових колах повідомляє CBC News.

«Розвідувальні служби уважно відстежують загрозу, яку становлять агенти урядів Індії та Китаю, які працюють із діаспорами в Канаді з метою впливу на майбутні федеральні вибори», – йдеться у повідомленні.

За словами співрозмовників CBC News, розвідка також стежить за подібними зусиллями Пакистану, Саудівської Аравії, Ірану й Венесуели. «Ці країни використовують розвідників, які видають себе за дипломатів – переважно у провінціях Онтаріо й Британська Колумбія», – зазначається в повідомленні.

Одним із поширених способів впливу на вибори є відвідування розвідниками зустрічей, на яких партії висувають своїх кандидатів. Там іноземні агенти намагаються сприяти балотуванню певних осіб.

«Китайські розвідники також заохочують членів канадсько-китайської громади до волонтерства та вступу в партії заради допомоги в обранні депутатів, які підтримують владу КНР», – інформує видання.

Зазначається, що китайці заохочували членів діаспори писати до ЗМІ листи на підтримку офіційного Пекіна, а також засновувати студентські асоціації, які, зокрема, виступають проти демократичних протестів у Гонконгу.

Аби протидіяти таким операціям та допомогти політикам розібратися у стратегіях впливу, працівники канадських спецслужб раз на два тижні проводять тематичні брифінги для партійного керівництва.

Як повідомлялося, Канада проти повернення Росії до складу G7 доти, поки Кремль не зробить щось, щоб припинити окупацію Криму та частини Донбасу.

ІА "Вголос": НОВИНИ