Про це інформує Голос Америки.

«Ситуація в Каталонії викликає аналогії з Кримом в 2014 році і їх не так легко відкинути, як могли б думати ті, хто підтримує незалежність Каталонії», – пише Бершидський

Даян Френсіс з цим не погоджується. «Єдиний зв’язок в тому, що в обох юрисдикціях було проведене сумнівне голосування. Будь-які інші порівняння змішують дві історичні події настільки відмінні як стиль керівництва Сталіна та Ґанді».

«Насильство склало незручний фон для референдуму в Криму на користь приєднання до Росії. Установи було окуповано, центральний уряд було розібрано російськими військовими, опонентів було вбито, місцеву пресу – закрито і населення залякано присутністю солдатів з «калашніковими» на кожному розі вулиць», – заявляє Френсіс.

Бершидський пише, що референдум 16 березня було проведено не під дулом рушниці: «ні «маленькі зелені чоловічки», ані російські солдати в формі не були присутні на дільницях для голосування. На кримчан не чинився збройний тиск, навіть на кримських татар, які не підтримали відокремлення і в основному утримались від голосування...».

«Це твердження показує, що автор підтримує прокремлівську риторику і бреше», – стверджує Якуб Якунда з празького аналітичного центру «Європейські цінності».

Бершидський повторює російську пропаганду, наче це правда, зазначає Френсіс, навівши його твердження про те, що «в Криму, 95,6% голосуючих підтримали приєднання до Росії... в Каталонії, відповідно до місцевих посадовців, близько 90%»

Ці цифри є сумнівними зазначає дослідниця, посилаючись на звіт російської Ради з громадянського суспільства та прав людини, в якому йдеться, що явка склала щонайбільше 30% і з них тільки половина проголосувала за анексію, що означає, що лише 15% тих, хто проживає в Криму, проголосували за приєднання до Росії, заявляє Френсіс.

«Цифри Бершидського щодо Криму «просто неправдиві», – каже Джон Гербст, колишній посол США в Україні, зазначаючи «хтось в Кремлі перехилив чарку чи дві водки, коли читав колонку Бершидського про Крим та Каталонію».

Бершидський також твердить, що голосування в Криму пройшло без насильства тому що уряд України, на відміну від Іспанії, був надто слабким в Криму і не зміг стримати прихильників відокремлення.

Однак, Гербст це спростовує: «Україна без проблем адмініструвала закони в Криму до російської військової інтервенції. В червні 2014 року, Україна була близька до повернення всього Донбасу від керованого Кремлем повстання, коли ввійшли російські війська і сили Києва зазнали нищівної поразки».

«З цих та інших причин, Bloomberg має прибрати всю статтю. Крим було завойовано. Крапка», - пише дослідниця.

Френсіс твердить: «голосування в Каталонії стосується культурного руху та намірів в середині Іспанії. Стаття Бершидського є помилковою і сплутує культурні амбіції та насильницьке приєднання, плутає кулі та бюлетені для голосування.

Ця публікація є образою для України і являє собою приклад нападу Росії на сусідів, західні цінності, інституції, пресу і власне на правду».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ