Закон, що називався «Справедливість для жертв корумпованих іноземних посадовців» було схвалено обома палатами парламенту Канади та королівською владою цього тижня, що необхідне для введення його в дію, інформує Голос Америки.

Канадський закон – подібний за змістом до закону США про санкції в справі Магнітського від 2012 року.

Він передбачає замороження активів та заборону на подорожі для посадовців Росії та інших країн, які порушували права людини. За законом, фірми Канади не зможуть взаємодіяти з іноземцями «відповідальними за, або причетними до позасудових вбивств, катувань чи інших тяжких злочинів проти міжнародно визнаних прав людини».

«Чудово, що наші друзі з Канади прийняли світовий закон в справі Магнітського, щоб подолати корупцію і захистити права людини», – привітав Канаду у Twitter сенатор Джон Маккейн.

Great to see our friends in #Canada pass the Global Magnitsky Act to fight corruption & stand up for human rights https://t.co/SOCzQWBz9E

— John McCain (@SenJohnMcCain) 19 жовтня 2017 р.

«Канада має сильну репутацію по всьому світові як країна, яка дотримується чітких та високих демократичних цінностей і захищає права людини», – сказала міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд у заяві, що вийшла в виданні Global Affairs Canada.

А от Росію прийняття цього закону розлютило.

«У заперечення здорового глузду (закон) S-226 було швидко підписано. Ірраціональний закон спонсований біглим шахраєм та неплатником податків, а також тими, хто ненавидить Росію», – йдеться в твіті посольства Росії в Канаді.

In defiance of common sense S-226 is hastily signed into law. Irrational act sponsored by fugitive fraudster & tax evader and Russia-haters.

— Russia in Canada (@RussianEmbassyC) 18 жовтня 2017 р.

Р​осія також заявила, що вона вживатиме кроки у відповідь.

Виступаючи в Сочі 19 жовтня Путін назвав новий закон проявом «антиросійської істерії».

Як відомо, канадський «закон Магнітського», що передбачає санкції проти іноземних державних службовців, запідозрених у корупції і порушенні прав людини, 19 жовтня набув чинності.

ІА "Вголос": НОВИНИ