Про це сьогодні під час зустрічі з львівськими журналістами розповів міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент «Вголосу».

Міністр нагадав, що конкурси на нових суддів розпочнуться з кінця вересня-початку жовтня. «Ми починаємо з Верховного суду. Юристам, адвокатам, науковцям треба обов’язково йти на ці конкурси, щоб змінювати судову систему. Якщо вони не скористаються цією можливістю, тоді судді, які працювали в попередніх судах, підуть на ці конкурси і перезавантажаться. Наше спільне завдання, щоб люди повірили і прийшли на ці конкурси і ми змінили взагалі обличчя суддів і відношення до судів», – наголосив міністр. 

За його словами, найгірший сценарій, коли на відбір не прийдуть люди, які не з системи. «Відбір і тестування буде дуже серйозним, конкурси будуть дуже публічними і треба буде пройти антикорупційну перевірку. Тільки на першому етапі кандидат має вказати детальну інформацію про особисте життя, чи є негативна інформація про нього у ЗМІ, вказати всі посилання на неї і відповісти. Це модель інтерв’ю з кандидатами у судді в США і деяких європейських країнах. Плюс кандидати мають подати електронну декларацію і декларацію про родинні зв’язки, майно членів родин, якщо вони мають відношення до державної влади. У цій частині, думаю, буде серйозний фільтр», – додав урядовець.

Від того, як ми пройдемо іспит з реформування Верховного суду України, залежатиме те, чи судова  реформа загалом буде успішною. «Усе для того, щоб вона стала успішною, є. І закон, і зміни до Конституції, і ті положення, які було дуже не просто провести через парламент. Зараз фактично не має монополії у суддів старої системи, щоб потрапити в нову систему. Буде публічний конкурс: адвокати, науковці, які мають понад 10 років стажу, той, хто буде кращим, то й і стане суддею ВСУ. І, фактично Верховний суд з тими повноваженнями, які ми йому повернули, це навіть не Верховний суд зразка 2004 року. Який, на мою думку, врятував Україну від крові, прийнявши рішення провести третій тур президентських виборів», – каже Петренко.

Він додав: «Якщо ми пройдемо якісне формування незалежного Верховного суду, то є всі шанси, що судова реформа в цілому буде успішна. Найбільший опір судовій реформі –це 9 тисяч суддів, які вважають, що їх покарали тим, що відправили на конкурс. Я вважав, що перевчити цих суддів через переатестацію – це не була б реформа, а пшик. З 4 тисяч районних суддів, щодо яких був певний компроміс, 1800 йде на конкурс. Однак уже є тенденція, що судді масово подають заяви на відставку: не хочуть йти на конкурси, бо треба подавати інформацію про майно, електронну декларацію. Однак вони не врахували, що навіть, якщо вони йдуть у відставку зараз, це не звільняє їх від необхідності подати декларацію ще впродовж наступного року після звільнення», – додав міністр.

Друга загроза для судової реформи, за його словами, виходить від колишніх регіоналів. «Опоблок не зацікавлений у реформі, тому що фактично вони заклали величезну кількість суддів в систему – це ручні судді. Тому будуть пробувати робити все, щоб процес затягнувся, розраховуючи, що вони повернуться до влади через реванш», – додав міністр.

Він нагадав також, що з 23 вересня з суддів знімається абсолютний імунітет.

ІА "Вголос": НОВИНИ