[media=66275,66276,66277,66278,66279,66280] 

О 15 годині там розпочалась панахида, яку відправили Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет, владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, керівник Адміністрації Патріаршої курії.

Потім розпочалась загальнонаціональна хвилина мовчання. Мільйони українців запалили свічки біля меморіалів Голодомору та на вікнах своїх помешкань, таким чином вшановуючи пам’ять мільйонів невинних людей, яких голодом винищила більшовицька репресивна машина.

У жалобних заходах у Києві взяли участь, представники церков та релігійних організацій, представники іноземних держав, керівники громадських та політичних організацій, опозиційні народні депутати України, мешканці Києва та гості столиці.

Зокрема, народний депутат України Олег Канівець, після панахиди сказав: «Цього року ми відзначаємо 80-ту річницю Голодомору.

Світова історія не знає прикладів подібного злочину: мільйони загиблих українців, десятки мільйонів ненароджених, понівечені людські долі. Голодомор завжди буде глибокою раною в душі українського народу. Про цю трагедію ми маємо пам’ятати, щоб такого більше не повторилось. Світ визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, 32 країни разом з нами віддають шану загиблим українцям. Пам’ять про них потрібна живим. Знаю, що подібні заходи зараз відбуваються по всій Україні, і на моїй рідній Стрийщині, і на Жидачівщині. Там вшановують не тільки пам’ять жертв Голодомору, а всіх жертв більшовицького терору. Думаю, що в такі скорботні хвилини об’єднують всіх українців по обидва береги Дніпра, гартує націю».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ