Сепарати́зм  (від лат. separatus — відокремлення) — політика і практика відокремлення, відділення частини території однієї держави з метою створення іншої суверенної держави, дезінтеграцію країни, переходу до складу іншої держави чи набуття статусу дуже широкої автономії. Загальне визначення сепаратизму є те, що це пропаганда стану культурного, етнічного, племінного, релігійного, расового, національного або гендерного відділення від ширшої групи. Радикальність сепаратизму обумовлюється географічним положенням, жорсткістю та ієрархічністю внутрішньо-регіонального суспільства, економічним і соціальним становищем даного регіону на поточний момент, а також сили центральної влади.

Часто в середні віки феодальні та імперські держави робили провокацію подібного явища для сорбції, анексії чи окупації територій.

В Україні, коли чуєте слово «сепаратизм», відразу на думку спадають так звані «ЛНР» та «ДНР», які стали однією із причин  агресії Росії проти України. Наслідком цього явища стала війна, яка вже 6 років триває на наших східних кордонах та анексія Криму.

Проте, на жаль, не лише на сході ми стикаємось із сепаратизмом. ІА «Вголос» вже писало про польський та угорський сепаратизм, але цього разу мова піде про… український.

Так, 7 грудня, у селі Верхня Рожанка, яке належить до Славської ОТГ, що на Львівщині, мешканці провели збори новоутвореної «сільради». Крім того, на цих зборах було проголошено, що лише цей орган дійсно може здійснювати управління та  що державним прапором буде жовто-блакитний стяг, а не синьо-жовтий, як є сьогодні. Здавалось би, що це просто ініціатива мешканців конкретного села і те, що вони собі «перевернули» прапор, не можна називати всеукраїнським сепаратизмом, проте причина ховається значно глибше. Ініціював ці збори, як і багато подібних по всій Україні, Анатолій Балахнін – знаний провокатор та сепаратист, який походить із Дніпра. А люди, які мали свої проблеми із приватизацією землі, просто стали жертвами афери Балахніна. То що це були за збори, хто такий Анатолій Балахнін та чому жителі Верхньої Рожанки «повелись» на ошуканство? Давайте розбиратись.

«Гастролер»-сепаратист Анатолій Балахнін

Цей 39-річний «активіст» із Дніпра називає себе «ідеологом» цього руху. Не маючи юридичної освіти, він самостійно вивчив українські закони та Конституцію і став трактувати їх по-своєму. На даний момент він є фігурантом кримінального провадження по особливо тяжкій 109-й статті Кримінального Кодексу: «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади». До речі, нещодавно його ще й занесли у базу «Миротворця».

Починаючи із 2017 року Балахін «гастролює» Україною і агітує за створення нових органів державної влади та альтернативних органів самоврядування. Під час кожного «відрядження» йому вдавалось знайти кількох прихильників свого дискурсу. Але навіть силами кількох людей в шістнадцяти областях України утворювалися самопроголошені сільські, міські та районні ради. Все це робилось, аби рух набув всеукраїнського розмаху. Для прикладу, за словами самого Анатолія Балахніна, щоб заснувати самопроголошену Київську міську раду, йому знадобилося всього десять чоловік, які приймали рішення від імені всього українського народу. Згодом такі «рішення» активісти стали розсилати до міжнародних організацій, щоб отримати їх підтримку і підтвердження законності таких рішень.

Отож, ми маємо справу із «ідеологом» сепаратизму, який перекручує закони і часто вводить в оману людей. Звісно, не можна стверджувати, що він зовсім не має однодумців, а всі, хто брали участь у зборах, були ошуканими. Проте це зовсім не стосується жителів Верхньої Рожанки, які побачили у ньому останній промінь надії, що може їм допомогти вирішити свої «земельні» проблеми.

«Другий Буковель»

«Другий Буковель» - саме так називають будівництво, яке запланували на території Славської ОТГ. Власник мережі автозаправок «ОККО» Віталій Антонов нещодавно заявив про плани збудувати тут курорт з гарматами для штучного засніження, оскільки стара інфраструктура явно занепадає без інвестицій. "Це будуть етапні вклади із залученням інституціональних та профільних інвесторів, напевно, внутрішнього інвестора. Я за те, щоб нарешті пожвавилася наша внутрішня інвестиційна складова", - розповідав Антонов проекту «Big Money».

Для реалізації нового проекту планують задіяти гірські вершини Високий Верх та Чорна Ріпа, де мають розташуватись гірськолижні траси. Ці гори знаходяться на відстані 14 км від Славського, тобто поруч села Верхня Рожанка та села Волосянка.

«Карпатський сепаратизм»: позиція народу чи шахрайство?

Проблеми із земельними ділянками

Компанія «Славскі» купила землі на 27 гектарів, які межують із територією, на якій проживають селяни. Вони, щоправда, їх ніколи  не приватизовували, бо у селі всі всіх знають і конфліктів не виникало. Після децентралізації у 2018 році всі землі, які не були у приватній власності, передали у користування громаді й ними почали розпоряджатися органи місцевої влади. Саме вони й погодились на умови потенційного інвестора, якому необхідна територія для будівництва. Мешканці стверджують, що місцева рада діє виключно в інтересах Віталія Антонова, який посилив свої позиції у селищі. Так, починаючи із 2017-го року, декілька компаній, які належать «OKKO Group», почали платити податки до місцевого бюджету. Таким чином вони непогано наповнюють казну, а сам Антонов став найбільшим платником податків для ОТГ. Це допомогло Славській ОТГ очолити рейтинг найуспішніших громад Львівщини у 2020-му році.

«Карпатський сепаратизм»: позиція народу чи шахрайство?

Більшість місцевих жителів підтримують ідею створення курорту на території ОТГ, але, як завжди, «не у нас». Як згадувалось вище, гірськолижні траси та інфраструктурі об’єкти мають розташовуватись на землях, якими давним-давно користуються мешканці.  Хтось вчасно зреагував і приватизував свою ділянку, хтось загубив потрібні документи, а хтось навіть і не думав, що із цим можуть виникнути проблеми.

Тому загалом ситуація є наступною: інвестор сплачує податки і вкладає кошти у Славську ОТГ, йому місцева влада надає землі, які належать громаді, у користування і під забудову, а люди, які користувались цими землями без права на власність, обурюються. Згідно закону – все ніби чесно, а моральна сторона питання – це зовсім інша історія.

«Чарівник на вертольоті» із «присмаком» сепаратизму

На фоні цього конфлікту влади і мешканців до селища Верхня Рожанка приїжджає Анатолій Балахнін, який представляється юристом. Він стверджує, що допоможе громадянам вирішити їхні проблеми, бо діюча влада, як він каже, не має жодних прав. Балахнін організовує збори, на яких обіцяє обговорити проблеми із земельними ділянками, які виникли у мешканців. Як поширюється інформація у селі й те, яких метаморфоз вона зазнає при переповіданні, пояснювати не треба. Порожні обіцянки, ажіотаж і «диванне радіо» роблять своє і ось уже на зборах є люди. Як відомо, багато народу йому не треба, тому невдовзі оголошується створення альтернативних органів влади, «перевертається» прапор і сепаратизм постає у всій своїй красі.

Проте, як і варто було очікувати, все це – мильна бульбашка, яка рано чи пізно повинна була луснути. Так і сталось: Балахнін досяг своєї мети і зафіксував факт утворення нових органів влади, а люди зрозуміли, що стали жертвами афериста і пройдисвіта. Ніхто ніяких обіцянок не планував виконувати, бо Анатолій Балахнін і його команда зовсім не були зацікавлені у вирішенні проблем громади. А сепаратизм залишився лише «на папері», бо громада не мала зацікавлення в ідеях Балахніна. Тому збори відбулись, обіцянки було роздано, факт зафіксувався, а людей просто ошукали.

Думка громади

ІА «Вголос» вдалось поспілкуватись зі старостою села Верхня Рожанка Русланом Марковичем та мешканцем села, який був на зборах Балахніна, Іваном. Із розмов було зрозуміло, що громада не підтримувала ніяких проявів сепаратизму. Люди просто сподівались вирішити свої проблеми із приватизацією земельних ділянок.

Як ви дізнались про ці збори?

Руслан Маркович:

З інтернету. Про ці збори повідомляли у соціальних мережах. Писали, що буде відбуватись якесь зібрання, яке проводитиме невідома людина. Пізніше із ЗМІ я дізнався, що він із Дніпра.

Іван:

Я ніяк про них не дізнавався, мені просто треба було потрапити в ту будівлю. Тобто, я прийшов і вже по факту побачив, що вони є, це так зване засідання вже відбувалось.

Хто виступив організатором заходу?

Руслан Маркович:

Я не знаю, хто займався організацією цих зборів. Вони відбулись, був обраний так званий голова сільської ради. Нею стала Шклебей Богдана. Тому я думаю, що вона і допомогла в організації, бо без допомоги вони б просто так до нас не приїхали. Я так думаю.

Іван:

Я точно не знаю, але висловлю свою особисту думку. Мені здається, що це журналіст Палас. Всі інші не могли потрапити в село без його допомоги, аж ніяк.

Яку діяльність здійснює так звана «Верхньорожанківська сільська рада»?

Руслан Маркович:

Ніякої. Я не знаю, як вони зібрались, але вони просто обманули людей. Нам сказали, що приїжджає якийсь юрист і він хоче поспілкуватись із громадою, бо може відповісти на наші питання. Я не знаю, що вони обіцяли людям, але всі кажуть, що їх просто обманули. Мешканці села прийшли послухати тих «мудрих» людей.

Іван

Мені аж смішно, коли таке питають. Більша частина села з цього сміється.

Ніякої діяльності так звана «Верхньорожанківська сільська рада» не здійснює, ніяких дій. Немає ніякої сільської ради. Люди просто вхопились за «соломинку», бо у нас є деякі проблеми із приватизацією землі.

Чи вирішились земельні проблеми мешканців після цих зборів?

Руслан Маркович:

Та що вони могли вирішити? Багато наших людей вирішили свої земельні питання самі, хтось ще в процесі й так далі. Це було суто формальне і незрозуміле зібрання. Вже потім через ЗМІ ми дізнались, що це аферисти. Тобто їх зовсім не цікавили ніякі питання людей.

Іван:

Та що вони можуть вирішити? Абсолютно нічого. Я навіть не чув, щоб вони нам обіцяли вирішити наші проблеми. Я там побув буквально кілька хвилин, запитав, що і як, відповідь мене не влаштувала і я пішов додому.

Чи може, на вашу думку, за такою діяльністю Балахніна стояти фінансові промислові групи або Росія задля «розхитування» ситуації в Україні?

Іван Маркович:

Це 100%. Він не з «гарячки» так нахабно говорить, його точно хтось фінансує. Особисто я думаю, що його фінансують досить нормально, бо без коштів він ніщо. Думаю, що таким чином він відробляє гроші. А хто його фінансує – я не маю поняття.

Як ви ставитесь до так званого «Карпатського сепаратизму»?

Руслан Маркович:

Звичайно, що негативно. Це абсурд! Не тільки я, як представник громади, а й вся громада ставляться до цього із презирством. Тих 10 чи 15 людей, які були на цих зборах, просто залишились обмануті. Це звичайні прості люди, які піддались слабині.

Іван:

Як я вже казав, люди просто хапаються за соломинку. А те, що вони (Балахнін, ред.) приїхали з якоюсь метою створювати невідомі громади… Це просто людська несвідомість. Тобто, нас просто обманули.

Яку пораду ви б дали іншим громадянам, якщо вони матимуть справу із Балахніним?

Руслан Маркович:

Перше, ніж слухати, вірити і піддаватись слабині, необхідно добре подумати і розуміти, що самі люди можуть вирішити свої проблеми без втручання якихось незрозумілих осіб. Спілкування із владою та громадою чи обговорення питань між собою вирішує проблеми.

Іван:

Не вестись на все дешеве, бо таким може бути хіба що сир у мишоловці. Так, як Балахнін зачитував конституцію 1978 року, він міг би бути президентом, але, як на мене, десь на Соловках чи Помор’ї.

Висновок

У сухому підсумку ми маємо Анатолія Балахніна, який плекає у своїй голові ідеї сепаратизму і намагається поширити його по всій Україні. Він знайшов неточності чи то пак лазівки в нашому законодавстві й почав все трактувати на свій лад. Мешканці Верхньої Рожанки мають свої, суто місцеві проблеми, пов’язані із великим бізнесом та земельними ділянками. Псевдоюрист Балахнін «заманив» людей на свої збори обіцянками допомогти у вирішенні їхніх проблем, а люди прийшли, бо були готові вхопитись за останню «соломинку» в надії зберегти право користуватись земельними ділянками. Саме це і використав Анатолій Балахнін.

Можна ще багато писати про нелюдяність, цинізм і безчестя Балахніна, яке він проявив по відношенню до громади села Верхня Рожанка, але справжня проблема ховається ще глибше. У той час, як Україна вже 6 років рік веде війну проти агресора-Росії, у той час, коли Ізраїль та Угорщина регулярно «нападають» на Україну в своїх заявах, у той час, коли сусідня Польща не втрачає жодної нагоди, аби перекрутити історію і назвати дії УПА геноцидом, ми маємо ще й Анатолія Балахніна, який «гастролює» по всій державі, «перевертає» прапори і заявляє, що діюча влада не має прав. Він називає себе президентом «нової» України, яка буде «іншою». Він вносить дестабілізацію в державу, яка і без того веде війну та все глибше занурюється в економічну кризу. А скільки таких «балахніних» є в Україні – невідомо, проте всі вони переслідують одну мету – антиукраїнську.

Роман Гурський, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ