Про це повідомляє прес-служба Львівської облради.

Участь у форумі взяли понад 170 гостей з Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької та Закарпатської областей, голови ОДА областей, делегати, народні депутати, представники міністерства освіти та науки, охорони здоров'я. Присутні також гості з Польщі, Німеччини, Румунії. На форумі очікують Президента України Петра Порошенка та Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Олександр Ганущин взяв участь у сесії «Сталий розвиток гірських територій – синергія регіонів у європейському просторі».

Так, голова Львівської обласної ради зупинився на Карпатській політиці розвитку, проаналізувавши її рівні: міжнаціональний (ЄС + Україна), національний, міжрегіональний та місцевий.

Місцевий рівень

Як поінформував присутніх Олександр Ганущин, Львівщина має прийняту Стратегію розвитку гірських територій, розроблену ОДА і затверджену обласною радою.

«Ми – єдина область поміж інших охоплених Карпатами, яка має такий документ. Він описує наші наміри та структурує наші ресурси на розвиток власне гір. Також є ідея – і ми її наступного року обов'язково наповнимо і змістом, і бюджетом – ініціювати співпрацю громад-сусідів у межах Карпат. Прямі вливання і преференції для гір у чинних конкурсах і програмах у нас на Львівщині підкріплені політичною волею і офіційними паперами, які вже дають свої результати», – розповів очільник Львівської облради.

Міжрегіональний рівень

Олександр Ганущин наголосив, що міжрегіональний рівень завдяки спільній політиці 4 карпатських областей починає працювати.

«Маємо асоціацію органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати Україна», до складу якої входять не лише 4 обласні ради, а й 60 органів місцевого самоврядування всередині карпатських областей.

Не лише з ідей, а й з офіційних документів і ресурсів маємо спільний для карпатських громад 4 областей конкурс мікропроектів. Тобто, ми спільно на рівні 4 областей, 4 рад і адміністрацій заклали ресурс в бюджет і за однаковими критеріями провели відкритий збір заявок на вирішення специфічних невеликих карпатських проблем у галузях туризму, історико-культурної спадщини та транскордонного співробітництва. 
Також не лише на рівні ідей і офіційних документів, але й засобів для реалізації маємо спільний з Мінрегіонбудом плюс 4 області проект під назвою «Карпатська мережа регіонального розвитку», що виграв у конкурсі секторальної підтримки за кошти ЄС.

Крім того, Олександр Ганущин розповів і про інші виграні спільні проекти в рамках Карпат, що також реалізовуються на кошти ЄС.

«Міжрегіональна рівень карпатської політики є, він має конкретний вимір. Сюди додайте, що упродовж останніх років ми, українські регіони, об'єднані Карпатами, самі ініціюємо і виступаємо організаторами подібних заходів, де у фокусі саме Карпатські питання. Зокрема, у Трускавці 21-23 червня буде відбуватися Форум місцевого розвитку», – розповів голова Львівської обласної ради.

Національний рівень

У цьому розділі Олександр Ганущин акцентував на «відкупних» від гірських проблем у вигляді так званих доплат 25% працюючим та 20% пенсіонерам, котрі живуть вище 400 м над рівнем моря – механізмі, що за 20 років морально застарів.

«І хоч на це йдуть величезні кошти, цей механізм не вирішує головних проблем у Карпатах – доступності», – підкреслив він.

Під час доповіді Олександр Ганущин висловив ідею створення Державної програми розвитку гірських територій або окремого гірського розділу Державного фонду регіонального розвитку.

«Щоб документ був спеціалізованим для гірських територій, зрозумілим за ресурсом і результатами», – сказав очільник облради Львівщини. 

Міжнаціональний рівень

Олександр Ганущин поділився власним баченням двох стратегічних напрямів, що дозволять досягнути нову якість і частково вирішити головні проблеми наших гірських територій за рахунок можливостей ЄС.

«По-перше, як відомо, у 2020 році більшість програм ЄС, в тому числі ті, котрими об'єднана Європа реалізовує політику добросусідства, простою мовою програми транскордонної співпраці по зовнішньому кордону ЄС, будуть перезавантажені. Тобто будуть прописуватися наново на так звану нову Європейську перспективу, в старих мірках – на 7 років. Існує, розвивається і може отримати право на життя Карпатська стратегія.

У її фокусі – проблеми гірських територій від Австрії до Молдови. І, звісно, разом з нею має бути запущена в життя нова програма транскордонної співпраці для усіх Карпатських країн з Україною включно. Чи буде така стратегія ухвалена ЄС, чи будуть на це виділені понад 300 млн євро, з яких чимало може надійти й на Українські Карпати – відповідь лежить у площині великої політики на рівні Євроунії.

Отже, проект такого документа розроблений представниками Республіки Польща. Якщо буде схвалений національними урядами країн ЄС, має шанс отримати підтримку Євроради і Єврокомісії. Будь-яка підтримка проходженню його буде не зайвою.

І по-друге. Вкотре хочу наголосити на просуванні на рівень і схвалення ЄС ідеї пілотного проекту «Карпати», який би поширювався на 4 українські області, об'єднані Карпатами.

Переконаний, якщо керівництво української держави, наше зовнішньополітичне відомство поставить собі за мету переконати колег з ЄС в необхідності такого проекту – все може статися.

Щоб дізнатися детальніше, про те, що включає в себе цей пілотний проект, – запрошую на Форум місцевого розвитку в Трускавець 21-23 червня», – підсумував Олександр Ганущин.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ