11 жовтня у Львові відбулась театралізована панахида і похорони честі керівника Головного управління Нацполіції у Львівській області Василя Віконського.

Про це інформує кореспондент ІА «Вголос».

Близько 300 активістів вийшли на театралізовану панахиду та похорони довіри до Нацполіції і честі її керівника Василя Віконського. Під стінами ГУ НП учасники акції поклали у труну плакати з написами «честь офіцера», «довіра до правохоронних органів» та «безпека громади», провівши ритуал захоронення.

Пізніше актор з маскою Василя Віконського звернувся до громади і сказав, що сьогодні він хоронить власну честь і гідність.

Нагадаємо, що на такі дії активістів підштовхнув силовий розгін активістів, які у місті Соснівка блокували вагони з російським вугіллям. Саме про торгівлю з окупантом розповів громадський активіст Михайло Яворський.

«5 років в Україні триває війна і 5 років в Україні триває торгівля з окупантом. Протягом всього цього часу Україна втрачає на фронті своїх найкращих синів і дочок. З ворогом торгувала попередня влада і торгує сучасна. Саме волонтери і учасники бойових дій у 2015 році змогли зупинити цю торгівлю на крові і тоді теж були розгони. Але розгін активістів у Соснівці має абсолютну низькість і цинічність. Такого не робили, мабуть, навіть за період президентства Януковича. Частина правоохоронців була без розпізнавальних знаків. Не можна бити жінок на очах дітей, нижче вже нікуди. Якщо ці люди називають себе поліцією, то це, мабуть, поліція якихось піратів, але це точно не поліція європейської країни. Тому ми ініціювали, що на мітингах не має бути силовиків без розпізнавальних знаків, це повернення до 2013-2014 років. Якщо ми це допустимо, то ніяких змін не буде. Реформа поліції, яка мала відбутись, не просто загальмувала, а вмерла.

Я і вся громадськість засуджуємо такі дії поліції, ми на боці мирних людей і проти торгівлі на крові з окупантом», - сказав Михайло.

Голова ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський заявив, що такі люди як Віконський не повинні призначатись на будь-які посади не лише у структурі МВС.

«Мабуть, нам треба звернутися до психіатричних закладів, які видають медичні висновки, по більшості тих людей, які знаходяться на Трускавецькій. Хіба можуть здоров люди, після того, як били й калічили людей у 2013 році, далі за формою у внутрішніх кишенях носити старі шеврони «Беркуту»? Мабуть ні. Те, що відбулось у Соснівці – це випробувальна операція і та реакція, яка виникла у нас, має дати розуміння керівництву держави, що повернення до тих часів не буде. Таких людей як Віконський, Харченко і всіх, хто з тієї мафіозної організації, не будуть призначати на посади не те що правоохоронних органів, а взагалі на будь-які. В ідеалі це має відбутись по всій країні, адже всі знають, що ніхто, у більшості, не поніс відповідальності за події 2013-2014 років. Це сталось тому, що пси, які виконували накази 21 вересні в Соснівці, були комусь потрібні. І вони знали, що попереднього разу для них усе минуло безкарно», -  сказав Спринський.

Після того колона у супроводі поліції рушила до приміщення Прокуратури Львівської області, де активісти передали звернення до начальника прокуратури з вимогою провести слідство по факту силового розгону мітингувальників у Соснівці. Під час ходи лунали гасла «Віконський, геть зі Львова» і «Віконського за ґрати».

Також активісти написали звернення до президента Зеленського і запустили його в небо на зелених повітряних кульках.

ІА "Вголос": НОВИНИ