Про це повідомляє Reuters, - передає ТСН.

Багата нафтою колишня радянська республіка, в якій проживає 18 мільйонів осіб, має дуже тісні зв'язки з головним торговельним партнером - Росією, але побоюється прагнення Москви зберегти політичний вплив у регіоні.

Казахстан переведе свій алфавіт на латинські літери до 2025 року.

Казахська мова відноситься до тюркської групи, яка використовувала арабський алфавіт до 1920-х років, коли Радянський Союз перевів її на латиницю, яка в 1940 році була замінена кирилицею на основі російського алфавіту.

Нині кирилиця тут має 42 символи, що робить його незручним для використання в цифрових пристроях. Стандартна казахська клавіатура використовує майже всі літерні клавіші і доповнена пунктуаційними клавішами.

Остання версія пропонованого латинського алфавіту буде використовувати знак апострофа для зміни букв. Офіційна назва Казахстану на латиниці буде виглядати як Qazaqstan Respy'blikasy.

Згідно з повідомленням, опублікованим на офіційному сайті Назарбаєва в четвер, він доручив голові своєї адміністрації підготувати проект розпорядження про введення нового алфавіту. Назарбаєв сказав, що перехід буде поступовим.

Казахська мова є державною після здобуття незалежності в 1991 році. Під час останнього перепису населення в 2009 році лише 62 відсотки населення сказали, що вільно володіють як письмовою, так і усною казахською мовою. Російську мову визнано в Казахстані офіційною мовою.

Нагадаємо, що до 2025 року Казахстан повинен перевести свій алфавіт на латинські літери. Це рішення пояснюється домінуванням латинської графіки в світі.

Перший напис на казахському, але латиницею вже з'явився кілька місяців тому на півдні країни в Шимкенті перед візитом туди президента Назарбаєва. Це стало реакцією на ідеї глави держави, висловлені ним у статті про духовну модернізацію нації.

ІА "Вголос": НОВИНИ