Про це повідомили журналісти програми «Особливий погляд» на «5 каналі», повідомляє «Цензор.НЕТ».

Згідно з інформацією журналістів, зарплата нинішнього керівника держмонополії Євгена Кравцова становить понад 1 мільйон 200 тисяч гривень на місяць (близько 40 тисяч євро).

При цьому заробітна плата канцлера Німеччини Ангели Меркель удвічі нижча.

«Зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель отримує 18 тисяч євро на місяць, а середня зарплата німця – 3,5 тисячі. Президент Франції отримує 15 тисяч євро, а пересічний француз трохи менше чотирьох тисяч», – повідомляє видання.

За словами авторів програми, експеримент з високими зарплатами провалився.

«Мільйонні зарплати не допомогли побороти корупцію. Зате хабарі нікуди не поділися. А на роботу залізниці все більше нарікань. Критикує монополіста як профільний міністр, так і бізнес», – повідомляють автори розслідування.

Так, за словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, нездатність УЗ перевезти вантажі робить з монополіста тромб економіки.

«З тривожних речей, які мене дійсно хвилюють, – це найгірші показники, які отримала УЗ за минулий рік. Це об'єктивно відбиває стан «реформи», яка була... Ми фактично перетворюємо УЗ на тромб економіки», – цитує слова міністра видання.

За словами експертів, одним з моментів для корупції в УЗ є розподіл вагонів між заявниками. Вантажовідправники відзначили дискримінаційний підхід у цьому питанні.

«Середні, маленькі компанії, які ми відстежуємо, забезпечуються з місяця в місяць, з року в рік – мають приблизно 95-100% (виконання заявок на вагони, – ред.) І відбувається це не безкоштовно. Відбувається це, відомо, за плату. Додаткові плати – це десь, за загальними оцінками, до півмільярда гривень на рік нелегального збагачення для всіх структур УЗ», – цитує видання президента об'єднання «Укрметалургпром» Олександра Каленкова.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ