Про це йдеться в повідомленні на сайті ГО «Вікімедіа Україна».

Відзначається, що ювілейною статтею стала «Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу 1987, чоловіки, одиночний розряд». Статтю створив Олександр Тагаєв, який з 2014 року здійснив понад 25 тис. змін і створив майже 2,5 тис. статей, а також істотно доповнив близько 100 статей. Спонукальним мотивом своєї волонтерської роботи він назвав прагнення збільшити обсяг україномовного контенту в Інтернеті.

«Я намагаюся протидіяти подальшої русифікації, яка є «м'яким» засобом поглинання України Росією. Я почав писати, коли зрозумів, що русифікація триває і номінальний статус державної мови і нібито викладання середньої освіти її не припинили, а лише уповільнили. Зупинити це може тільки україномовна альтернатива. Цього не можуть зробити маленькі сайти, але під силу такий великій колективній роботі як Вікіпедія», - заявив А.Тагаєв.

Українська Вікіпедія - найбільша в історії енциклопедія українською мовою. Вона займає 16-е місце за кількістю статей серед усіх мовних розділів Вікіпедії. У ній зареєстровано понад 360 тис. користувачів, але в середньому лише 2-3 тис. з них є активними, тобто здійснюють протягом місяця мінімум одну зміну. У 2016 році Вікіпедія збільшувалася в середньому на 160 статей в день, а її сторінки переглянули 500 млн разів.

Головною метою Вікіпедії є накопичення і систематизація знань з усіх сфер життя людини і передача їх у вільній формі, якими може скористатися або доповнити кожна людина, що має доступ до Інтернету.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» проводить конкурси і тренінги, спрямовані на залучення нових редакторів, зростання кількості і якості статей української Вікіпедії. Учасники останнього конкурсу статей - CEE Spring, який тривав протягом березня-травня 2017 року та був присвячений країнам Центральної та Східної Європи, створили і поліпшили майже 1400 статей.

ІА "Вголос": НОВИНИ