Дослідники кажуть, що третину загиблих можна було б урятувати, але через збої з електроенергією та транспортом, люди не отримали належної медичної допомоги, повідомляє ВВС Україна.

Уряд Пуерто-Рико заявив, що «очікував вищу кількість потерпілих», аніж повідомляв раніше.

Карлос Меркадер з адміністрації Федеральних справ Пуерто-Рико сказав, що «масштаби цієї трагічної катастрофи, спричиненої ураганом «Марія», призвели до численних смертельних наслідків».

Він додав, що влада острова додатково замовила дослідження в університеті Джорджа Вашингтона, аби дізнатися точну кількість жертв.

«Обидва дослідження допоможуть нам краще підготуватися до майбутніх стихійних лих і не допустити втрат», – сказав він.

Дослідники з Гарварду, які поспілкувалися з місцевими жителями, заявили, що за три місяці після трагедії смертність у Пуерто-Рико зросла на 60%. Вони опитали понад 3000 випадково обраних домогосподарств із січня по березень цього року.

Потім вони порівняли свої результати з офіційними показниками смертності за той самий період у 2016 році – за рік до того, як ураган ударив по острову.

З 1851 року Пуерто-Рико лише один раз стикався зі штормом найвищої, п'ятої категорії: 1928 року по острову вдарив ураган «Окічобі».

«Марія» – вже другий після «Ірми» шторм п'ятої категорії, що вдарив по Карибському регіону за останній сезон.

ІА "Вголос": НОВИНИ