Секретар РНБО України Анатолій Кінах і його російський колега Ігор Іванов затвердили положення про спільну групу з підготовки першого засідання міждержавної українсько-російської комісії Ющенко-Путін. Про це повідомив Кінах на спільній прес-конференції з Івановим після завершення зустрічі в Києві, передає УНІАН.

«Сьогодні ми з Ігорем Сергійовичем (Івановим) підписали спеціальний документ, згідно до якого ми затвердили положення по спільну робочу групу з підготовки першого засідання міждержавної комісії», - сказав Кінах.

Він зазначив, що робота міждержавної комісії і її підкомітетів має вийти на планомірний рівень, і що Радбези двох країн мають намір створити для цього всі умови, результатом яких буде вихід на відповідний графік засідання органів даної комісії.

«Нас дуже турбує, що відсутність системних, професійних контактів на рівні міждержавної комісії, відповідних структур влади – комітетів і підкомітетів, створює достатньо негативну ситуацію, коли цей простір заповнюється різними емоційно-політичними заявами з двох боків, що негативно впливає на всю атмосферу нашої співпраці. Цього не можна допустити», - наголосив Кінах.

Кінах визнав, що в двосторонніх зносинах накопичилося багато проблем, які, в основному, пов’язані з тим, що останніми роками сторони дуже захопилися так званою «безкраватковою дипломатією». «Сьогодні обидві держави роблять зусилля для виходу на нову якість взаємин – прагматичних, рівноправних, взаємовигідних, чітко формулюючи через договірну і нормативну базу і виконуючи свої зобов’язання», - сказав він. При цьому Кінах додав, що це не простій шлях і сторонам треба пройти це випробування так, щоб навчитися захищати свої національні інтереси не на збитки інтересам партнера і без спроб використання яких-будь чинників тиску.

«Україна як незалежна держава ніколи вже більше не ухвалюватиме рішення під зовнішнім економічним або політичним тиском», - наголосив Кінах.

proUA

ІА "Вголос": НОВИНИ