Перший віце-прем'єр-міністр України Анатолій Кінах в історії з публікаціями про сина Президента України Андрія Ющенка вбачає ознаки “багаторівневої комбінації”, але наголошує, що журналісти мають право писати про життя вищих посадовців. Про це він заявив вчора під час зустрічі з колективом УНІАН.

“Те, що стосується конкретної ситуації, то, безумовно, тут сконцентрувалося дуже багато. Так, там є ознаки такої багаторівневої комбінації з переліком брудних політтехнологій. Там є питання, які стосуються тієї високої напруги і того відчуття відповідальності, які є у Президента України Віктора Ющенка. Але все це, я впевнений, не повинно впливати на право журналіста об'єктивно, чітко висвітлювати життя високо посадових політиків. Ми за це боролися на Майдані – за свободу слова, за прозору владу, за те, щоб зміцнювати сучасний інформаційний простір”, - зокрема, сказав Кінах.

Він наголосив на своєї впевненості в тому, що “журналіст має право займатися цими питаннями, єдине, безумовно, що тут необхідно чітко витримувати дуже хиткий і відповідальний баланс ділової етики, культури, моральності, такту - і це вже залежить від журналіста”.

За словами Кінаха, коли журналіст втручається в приватне життя того чи іншого високопосадового діяча, він повинен нести і свою частину відповідальності за те, що робить. “Тобто це повинен бути двосторонній процес удосконалення”, - додав він. 

Кінах наголосив, що у нього "сумніву немає” в тому, що журналіст має право писати про життя вищих посадовців: “на цьому основана прозора держава, прозора влада і свобода слова”. Натомість додав, що "цей процес треба удосконалювати”.

Також під час відповіді на це запитання Кінах наголосив: “Я хочу підтвердити, і повірте, в мене є досвід, що Президент України Віктор Ющенко дуже гідно проходить іспит владою. Та висока моральна планка, яка сформована ним - і для нього особисто, і для суспільства - він її тримає дуже високо. І це є одна з основ, на якій я співпрацюю з Президентом України Віктором Ющенком”.

Моральні та духовні якості Президента Кінах назвав “теж нашим шансом”, наголосивши, що необхідно зробити все, для того, щоб принципи, які захищає Ющенко, стали нормою життя для всієї держави. “Бо необхідно не тільки будувати сучасну конкурентноспроможну економіку, але й зміцнювати моральне і духовне здоров'я суспільства”, - пояснив Кінах.

Він зазначив: “В народі мудро кажуть – хочеш знати, що за людина перед тобою – дай йому краплинку влади. І відразу все стане зрозуміло”.

УНІАН

ІА "Вголос": НОВИНИ