Жителі країни одразу обиратимуть президента та членів парламенту, повідомляє ТСН із посиланням на Reuters.

Вперше за всю історію країни в бюлетенях не буде прізвища 94-річного колишнього президента Зімбабве Роберта Мугабе, якого відсторонили від посади внаслідок військового перевороту в 2017 році. Обов’язки лідера країни до цього часу виконував Еммерсон Мнангагва – віце-президент країни, звільнення якого і стало останньою краплею для військових для силового захоплення влади.

Основними кандидатами на перемогу є якраз 75-річний Мнангагва, який більше ніж за півроку створював для Зімбабве позитивний міжнародний імідж та залучав міжнародні інвестиції, а також 40-річний адвокат та пастор Нельсон Чаміса, який представляє «Рух за демократичні зміни». Соціологічні дослідження показують, що за кожного з них наразі готові проголосувати близько 40% громадян, що робить можливим проведення в Зімбабве другого туру.

Напередодні виборів, 29 липня, екс-президент Зімбабве Роберт Мугабе виступив саме із підтримкою саме демократичної опозиції. Міжнародні спостерігачі зазначають, що попри певні порушення, загалом вибори відбуваються досить демократичним шляхом, на відміну від тих, які раніше проводив диктатор Мугабе.

Також зімбабвійці сьогодні обиратимуть і 270 членів парламенту країни.

ІА "Вголос": НОВИНИ