Громадський активіст зазначив, що 30 травня 2017 року на сесії Львівської облради було виділено кошти на виготовлення технічної документації на сім об’єктів Львівської національної галереї мистецтв (120 тисяч грн.).

«При обговоренні даного питання, - продовжив Віталій Горбатенко, - в.о. директора департаменту архітектури і розвитку містобудування Оксана Ткачук сказала, ці об’єкти є пам’ятками архітектури національного значення, вони є державною власністю. Виготовлення технічної документації – це інвентарна справа. Сьогодні представник Міністерства культури говорить інше.

Після звернення ЛОДА заступник міністра культури пані Мазур зазначила, що так звана дорожня карта є, керуватися потрібно чинним законодавством, а ЛОДА разом з галереєю мистецтв повинна підготувати пакет документів і не буде проблем. Однак, в результаті обласна рада взяла на себе повноваження і всупереч законодавству трактує, що ті об’єкти – це комунальна власність. Хоча відомо, що це не так - це державна власність. Чому змінилася позиція Міністерства культури? Чому не можна завершити цей процес інвентаризації? На виготовлення документації кошти виділено. Хочу зауважити, що в проекті рішення про виділення 120 тисяч на виготовлення технічної документації було зазначено, що мета – здійснення заходів з приватизації майна обласної комунальної власності.

Тобто, кінцевий результат - це приватизація майна. На початку листопада було організовано круглий стіл про збереження культурної спадщини. У резолюції було, зокрема, звернення до керівництва обласної ради не виносити на розгляд сесії проект рішення про передачу замків у комунальну власність».
 

ІА "Вголос": НОВИНИ