В Україні затримали генерального директора ПрАТ «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування» та двох його підлеглих.

Посадовців підозрюють у пособництві росії. Їм висувають звинувачення у продажу арматури для атомних електростанцій під час повномасштабної війни.

Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування (КЦКБА) є провідним українським розробником та виробником трубопровідної арматури для атомних електростанцій, а правоохоронні органи називають його монополістом. 

До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до рф через свого дилера в москві, компанію «Арматом-М». Товари були призначені для задоволення потреб «росатому». 

Однак після початку повномасштабного російського вторгнення КЦКБА продовжила торгувати з росією, залучаючи до схеми підставних посередників. За цей період компанія здійснила щонайменше 16 експортних операцій на користь росії на загальну суму майже 42 мільйони гривень.

Затриманим вищим керівникам повідомили про підозру та арештували без права на внесення застави. Гендиректор підприємства – Юрій Рикуніч. Бенефіціарами компанії у державному реєстрі вказані Ярослав Живов, Дмитро Васильченко та Анастасія Коваль.

Як писав «Вголос», в Україні оголосили вирок судді-хабарнику, який переховувався від слідства.

ІА "Вголос": НОВИНИ