Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна планує вислати угорського консула з Берегова упродовж цього тижня, якщо Будапешт сам його не відкличе.

Про це йдеться у його відеозверненні, опублікованому у Facebook.

«Я виклав міністру закордонних справ Угорщини нашу аргументацію, вони порушили Віденську конвенцію про консульські зносини, це сто відсотків. Звичайно, за визначенням ніхто не має приховувати факт набуття нових прав і обов'язків, та й взагалі приховувати це погано. Але це ми проїхали, і я запропонував угорському міністру закордонних справ відкликати цього консула. Якщо це не буде зроблено протягом цього тижня, відповідно надішлемо ноту угорській стороні про його висилку, саме цього тижня», - зауважив Клімікін.

Окремо Клімкін наголосив, що РФ використовує і буде використовувати цю ситуацію для дестабілізації Закарпаття і України в цілому.

«Дії Росії не в інтересах угорців Закарпаття, вони звичайно не в інтересах Угорщини. І я застерігаю всіх від «наїздів», вибачте за недипломатичну мову, або цькування угорців Закарпаття. Навпаки, маємо допомогти нашій угорській громаді», - зазначив міністр.

Клімкін також зазначив, що комусь може подобатись або не подобатись угорська політика, але вона є, «і вона підкріплена фінансово». Тому Україна, на його думку, має діяти послідовно і мати чітку послідовну політику у цьому питанні.

Нагадаємо, що раніше ЗМІ оприлюднили відео, на якому українці урочисто отримують угорські паспорти та присягають на вірність Угорщині.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна може видворити консула з Берегового, котрий роздавав угорські паспорти.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що уряд його країни вважатиме висилання угорського консула з Берегового у зв’язку з відео з видачею паспортів «ризикованим і недружнім кроком» із боку України, який не залишиться без відповіді. Окрім того, він зазначив, що в Україні не існує закону, який забороняє громадянам мати паспорт із іншої країни.

Водночас і Президент Порошенко також висловився щодо угорських паспортів на Закарпатті.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ