Під час патрулювання кордону України з Румунією прикордонний наряд зустрів ведмедя, який розгулював територією національного парку «Верховинський».

Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України. 

На відео чути як ведмідь реагує на скавуління собаки. А потім прикордонники та ведмідь прямують кожен своєю дорогою.

Як розповів «Вголосу» старший науковий співробітник інституту екології Карпат Андрій-Тарас Башта, у Карпатах живе найбільша популяція ведмедів України, яка налічує від 200 до 300 осіб. 

«Ведмеді потребують великої території для життя. Крім того,  молоді самці здійснюють міграції, інколи на тисячу кілометрів. Вони шукають собі пару та вільні місця, де можна поселитися», - каже він. 

У самій Румунії мешкає, за різними даними, близько 4 тисяч ведмедів. Тому не дивно, що вони переходять кордони у пошуках їжі та нових місць, де можна оселитися. 

За словами фахівця, на кордоні між Україною та Румунією є спеціальні місця переходу, якими користуються клишоногі. 

«Ці переходи критично важливі для тварин. У багатьох місцях, на жаль, зараз є прикордонні конструкції, які ведмеді подолати не можуть. Старий колючий дріт, який використовувався раніше ведмідь міг перелізти або розірвати. А новий прикордонний дріт небезпечний для будь-кого, він сильно ріже порушника кордону», - каже Андрій-Тарас Башта. 

Зоолог зазначив, що якщо ведмідь зможе подолати якусь перепону, то й інші тварини зможуть перейти. 

«Цілком можливо, що цей ведмідь таки мігрував через кордон в пошуках їжі. Зараз дозріває чорниця і ведмеді її їдять. Це дає їм можливість накопичити жирові запаси, щоб успішно перезимувати», - говорить фахівець.

Проте Андрій-Тарас Башта зауважив, що люди, які зараз збирають чорниці, можуть зустрітися з цією твариною на полонині. І тоді між ними може виникнути конфлікт. Хоча, зазвичай, ведмідь втікає від людей. Але може й атакувати людей. 

«Були випадки, коли між ведмедем та людьми у чорничнику виникав конфлікт. На щастя, без трагічних наслідків для обох сторін», -  каже він.

І попереджає, що зараз ведмедів можна зустріти у малинниках, чорничниках та на інших ягодах. 

Що стосується ведмедя, якого зустріли прикордонники, то це - доросла особина, більше схожий на самця, який прийшов попастися в українські Карпати. 

Читайте також у «Вголосі»: як львівський вокзал живе в часи війни. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ