Про це йдеться в розслідуванні Максима Савчука для програми «Схеми», передають Наші гроші.

У травні цього року журналісти  встановили, що Бондаренко має підроблений диплом бакалавра Львівського національного університету імені Івана Франка, на підставі якого він отримав диплом спеціаліста в Інституті післядипломної освіти Київського університету імені Шевченка. Нацполіція відкрила кримінальне провадження.

На початку червня Бондаренка відсторонили від роботи в КМДА. Хоча продовжували платити зарплатню та премії – у червні та липні він отримав понад двадцять тисяч гривень надбавки за інтенсивність праці й виконання важливої роботи. При цьому будь-якої роботи він просто не міг виконувати, бо ж був офіційно відсторонений.

«Особа є відсторонена від виконання своїх обовязків. І нараховувати якісь додаткові надбавки за ефективність праці, якої фактично не було, – це фактично розтрата неправомірна грошових коштів», – сказав юрист ГО «Центр протидії корупції» Андрій Савін.

А 22 серпня, коли стало зрозуміло, що справа з дипломом дійде до суду, мер Віталій Кличко підписав розпорядження про звільнення Бондаренка. А після цього Кличко підписав спеціальні довіреності, якими наділив свого екс-заступника повноваженнями представляти інтереси міста у найвищих судових інстанціях. Підтвердженням його роботи на мерію є також той факт, що Володимира Бондаренка возять на службовій автівці, він має допуск до адмінбудівлі КМДА.

«Після того, як він (Кличуко) його звільнив за сфальшований диплом, він на нього виписав довіреності представляти всю київську громаду, представляти столицю, по суті, представляти Київську міську раду в усіх адміністративних інстанціях, усіх судах адміністративних, представляти київську громаду в Мін’юсті. Усі ті функції, які раніше він мав офіційно як заступник Кличка, після звільнення він йому передав у форматі довіреності», – розказав народний депутат Юрій Левченко.

Віталій Кличко не зміг пояснити, чому Бондаренко став уповноваженою особою мерії в адмінсудах. «У нас відкрита будівля. До нас приїжджають усі активісти, будь-яка людина може прийти. Чому він користується автівкою, яка належить Київраді? Не можу вам про це сказати. Він не працює. Щодо довіреності, я підписую якщо не сотні, то тисячі документів кожен день. І пам’ятати кожен документ я не можу», – відповів Віталій Кличко.

Після оголошення прокуратурою Києва підозри за фактом використання завідомо підробленого документа та сприяння в його виготовленні минуло понад три місяці. Нині ж у суді розглядається клопотання про звільнення Володимира Бондаренка від кримінальної відповідальності в зв’язку з терміном давності, про що повідомила речниця київської прокуратури Надія Максимець.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ