Про це повідомляє DW.

За даними видання, завдяки політичним зв'язкам компанії Клюєвих отримали мільярдні кредити без належного забезпечення.

Так, завдяки пролобійованому закону про «зелений тариф»  брати отримали найвищий в Європі тариф на сонячну енергію та побудували низку сонячних електростанцій за гроші державних банків. Компанія Activ Solar GmbH Клюєвих, оформлена на зятя Андрія Клюєва Каве Ертефая, отримала в «Укрексімбанку» кредити загалом на 8,59 млрд грн.

Поручителем за цими позиками стала компанія «Актив-Страхування», яка через компанії «Укрпідшипник»  та австрійську SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft також належить Клюєвим.

Грошей не повернули, банк звернувся до суду. «Укрексімбанк»  виграв суд у компанії «Актив-Страхування», яка має негайно повернути йому всю суму, проте досі цього не зробила. Зараз банк намагається у рахунок погашення заборгованості відсудити у «Заводу напівпровідників» нерухомість.

Австрійській спілці захисту прав кредиторів Creditreform за підсумками ліквідації SLAV Handel вдалося виручити в суді в інтересах кредиторів лише трохи більше 140 тисяч євро - близько 0,01% вимог. Інші активи «вимили» з компанії після втечі Клюєвих до Росії ще до початку процедури банкрутства.

Крім того, до 2013 року компанії Клюєвих отримали для будівництва 16 сонячних електростанцій в Криму кредити в «Ощадбанку». Непогашений борг за цими позиками складає більше 19 млрд грн.

«Ухвалено низку судових рішень на користь банку. На жаль, всі заходи щодо примусового стягнення заборгованості з групи компаній в Україні на сьогодні не дали жодних результатів», - розповіли в «Ощадбанку».

Конфіскувати сонячні електростанції банк після анексії Криму також не може. Наразі тривають міжнародні суди з Росією.  Суд щодо вимоги повернути майже $1 млрд розпочався в березні у Парижі.

«Всі збитки, пов'язані з виплатою кредитів, включені до суми компенсації, заявленої в позові проти Російської Федерації», - повідомили в «Ощадбанку». 

Формально Клюєви дистанціювалися від цих активів - у 2013 році вони продали компанію Black Sea Renewable Energie GmbH невстановленим особам.

«Ощадбанк» у 2014 році зазнав рекордних на всьому банківському ринку України збитків - 8,5 млрд грн.

«Втрата контролю над цим активом є причиною збитку. У нас немає можливості перевірити збереження майна та його стан», - пояснив голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний.

Щоб банк не мав проблем із нормативом адекватності капіталу, уряд надав йому 11,6 млрд грн із державного бюджету. «Укрексімбанком», у тому числі, через борги Клювих, у 2016 році отримав 9,3 млрд докапіталізації з бюджету. 

За підрахунками видання, таким чином кожен з близько 10,5 млн українських фізичних осіб - платників податків заплатив за Андрія і Сергія Клюєвих близько 2 тисяч грн.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ