Про такий проект добудови БЦ повідомив гендиректор комунального підприємства «Київське інвестиційне агентство» Олег Містюк в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Переїзд дозволить консолідувати муніципалітет і звільнити центральну частину міста від бюрократів з можливим перепрофілюванням [будівлі на Хрещатику] на офіси, в тому числі для стартапів, айтішників, малого і середнього бізнесу», – сказав він.

За його словами, переведення тільки 26 департаментів КМДА з центру міста дозволить продати, реконструювати або здати в оренду близько 160 тис. кв. м муніципальної нерухомості в умовах зростаючого попиту на офісну нерухомість в центрі Києва.

«Зараз власником [недобудованого БЦ] є виходець з KDD Group, проект повністю закредитований державним Укрексімбанком ... Ми вийшли на фінальну крапку в переговорах з власником і банком за комерційними умовами щодо фінансування добудови будівлі. Нам не вистачає тільки рішення Київради, яке дозволить підписати контракт на $370 млн», – зазначив Містюк.

Він додав, що отримано попередню згоду Міністерства фінансів закладати в бюджет міністерств відповідну статтю, що дозволяє їм орендувати офіси там, де вони вважають за потрібне. «Ми, зі свого боку, зробимо дисконт в нашому новому будинку. Уже є попередня комунікація з кількома міністерствами, що вони вважали за краще б сидіти в бізнес-центрі класу «А» і ефективно взаємодіяти між собою», – сказав гендиректор КІА.

Містюк повідомив, що загальна площа нової будівлі становить 260 тис. кв. м, орендна – 179 тис. кв. м, тоді як потреби муніципалітету оцінюються в 40 тис. кв. м. За його словами, деякі з міністерств вже висловили бажання працювати в бізнес-центрі поза центром столиці.

«Місто є одним з кращих позичальників, Укрексімбанк дуже зацікавлений в такому сценарії вирішення проблеми недобудов: адже місто не тільки підбере під себе об'єкт, але і вирішить питання з наповненням», – зазначив гендиректор КІА.

За його оцінками, загалом місто володіє близько 10,5 млн кв. м нерухомості, з яких значна частина – соціальні об'єкти (лікарні, школи, садочки), проте близько 1-2 млн кв. м потенційно можуть бути звільнені.

Нагадаємо, KDD Group, що в травні 2012 року потрапила в складне фінансове становище, уклала угоду про продаж американської Cimbrorum Holdings LLC за $ 202,4 млн проекту офісно-готельного комплексу Sky Towers в центрі Києва і житлового комплексу «Зазим'я» З цієї суми KDD отримає коштами $12 млн, тоді як решту суми становили зобов'язання, в тому числі в $168,4 млн державному Укрексімбанку (Київ). Тоді ж банк збільшив кредитну лінію для добудови Sky Towers до $193 млн, а позичальником виступало ТОВ «Агенція офісного будівництва».

Згідно держреєстру, її бенефіціаром є австралієць Девід Ізраел. Будівництво його велося аж до 2015 року, проте досягло 27 поверхів при проектних 47, після чого було зупинено.

На кінець 2016 року в балансі ТОВ обсяг незавершеного будівництва оцінювався в 2,34 млрд грн, а всього основні засоби – в 4,42 млрд грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ