Про це повідомляє Українська правда за даними Bloomberg News.

Північна та Південна Кореї технічно залишаються у стані війни, оскільки війна 1950-1953 років закінчилася укладенням перемир'я, а не мирного договору.

Домовленості завершити війну лідери досягнули під час історичного саміту у п'ятницю, який вони проводять у південній частині демілітаризованої зони, що розділяє дві країни.

Кім Чен Ин та Мун Чже Ін заявили, що наступного місяця вони проведуть військові переговори і будуть домагатися «поетапного роззброєння», не надавши детальнішої інформації. Вони оголосили, що планують формально проголосити резолюцію про завершення війни і перетворити нинішнє перемир'я в мирний договір до кінця року.

Обидві сторони «підтвердили свою спільну мету без'ядерного Корейського півострова шляхом повної денуклеаризації».

«Південна і Північна Корея домовилися докласти зусиль для забезпечення підтримки і співпраці міжнародного співтовариства у справі денуклеаризації Корейського півострова», – йдеться в заяві за підсумками зустрічі.

Стоячи поруч з главою Південної Кореї, Кім Чен Ин звернувся до міжнародних ЗМІ, заявивши, що дві Кореї – це єдиний народ, який повинен працювати разом задля возз'єднання.

«Ми не ті люди, які повинні протистояти один одному ... ми повинні жити в єдності. Ми довго чекали, коли цей момент трапиться. Всі ми», – цитує лідера КНДР CNN.

«Ми зможемо насолоджуватися миром і процвітанням на Корейському півострові, не боячись війни», – додав Кім Чен Ин.

Як писав «Вголос», 27 квітня президент Південної Кореї Мун Чже Ін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин розпочали офіційні переговори на південнокорейській стороні в прикордонному селі Пханмунджом.

У межах історичного саміту лідери Північної та Південної Корей посадили символічне дерево, яке має ознаменувати нову сторінку у відносинах між обома країнами.

Дерево – сосну – посадили на демаркаційній лінії, яка є офіційним кордоном між двома країнами. Дерево датується 1953 роком, роком підписання Корейського військового перемир'я.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ