[media=64612,64613,64614,64615] 

Виручені від продажу гроші підуть на оплату навчання молодих людей, якими опікувався єпископ, повідомляє «Галицький кореспондент» .

Колекцію ретро-транспорту владика Сімкайло збирав останні п’ять років. Мріяв влаштувати автопробіг Україною — від кордону до кордону, по всіх областях.

«За кермом, відповідно до його задуму, мали їхати молоді священики з наших парафій», — розповідає Роман Слободян, якому отець Миколай доводився кумом.

Владика завжди підкреслював, що церква близька до людей і що нести слово Боже і навертати до церкви можна в різний спосіб. І доводив це своїми новаціями на парафіях, де працював. Спартакіади з ігрових та силових видів спорту для священиків під орудою преосвященного Миколая; заснування з його ініціативи спортивно-технічного братства імені святого Нестора; обласний автопробіг на підтримку проекту Карітас УГКЦ «На запчастини тільки машини»; змагання з гірських лиж у слаломі-гіганті для духовенства, студентів та родин священиків Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, які відбулися цієї зими на Буковелі за участю Українського католицького університету… Ці та інші спортивні дійства, які організовував владика, не тільки тримали у доброму тонусі духовенство, а й спонукали парафіян до активності, були для них своєрідним прикладом.

«Нашою ціллю є пропагування здорового способу життя для осіб молодого віку», — так серйозно зазначено, наприклад, у статуті молодіжного братства святого Нестора. Збирати давню техніку владика Миколай узявся після того, як йому подарували старенький моторолер. Той був потріпаний, але на ходу. Власнику, близькому другу владики, було шкода відправляти на металобрухт старого двоколісного друга — на таких у 1970-х «вишивали» у селах найбільш гонорові хлопаки. Запропонував отцю використати його для потреб єпархії – може, молодь зацікавиться, реставрує. Зацікавилася не тільки молодь, а й сам владика. Відомо, що своїми емоціями й ідеями отець Миколай Сімкайло запалював усе оточення — і духовне, і світське. Зрештою, в цій справі його підтримали кілька товаришів. Як результат, більше двох десятків ретро-машин — автомобілів та мопедів - чекали пробігу. Не вистачило зовсім трохи часу, щоби ідея утілилася в проект. Наразі колекцію ретро-техніки, яку залишив по собі владика Миколай, зберігає єпархія. «Допоки не минуло півроку з часу упокоєння владики, машинами опікуються священики, — розповідає один із сподвижників єпископа, його учень, настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці у місті Надвірна отець Юрій Зеленчук. — А далі буде, як Бог дасть».

«Владика Миколай постійно підтримував студентів, допомагаючи їм оплачувати навчання у вишах, — розповідає отець Юрій. — В останній рік свого життя він опікувався п’ятьма семінаристами, 23-ма студентами Медуніверситету, більше як 20-ма студентами Прикарпатського університету. Все це талановиті діти, які не мали змоги отримати освіту з допомогою родини, — сироти і напівсироти, діти з багатодітних сімей…» .

Мототехніку продають, щоби продовжити добрі справи владики. Виручені гроші передадуть Коломийсько-Чернівецькій єпархії для тих молодих людей, які осиротіли двічі і залишилися без допомоги отця Миколая — щоби вони завершили своє навчання. От вивчаться семінаристи і втілять задум свого учителя і патрона — зроблять автопробіг Україною для молоді.

Джерело: Фіртка

ІА "Вголос": НОВИНИ