Андрій Свищо, колишній директор ЛКП «Львівелектротранс», якого підозрюють у розтраті бюджетних коштів на суму близько 1 млн грн, подав до суду на управління транспорту ЛМР. Експосадовець вимагає поновити його на посаді та виплатити заробітну плату за вимушений прогул.

Нагадаємо, журналісти «Вголос» ще в липні писали про те, що Андрій Свищо, ймовірно, спробує поновитись на посаді через суд. 

Інформація про судове провадження з'явилась на єдиному порталі Судової влади України. Судову справу за номером 450/3628/21 зареєстрували 1 вересня 2021 року у Пустомитівському районному суді на Львівщині. Станом на зараз дата першого судового засідання невідома. Згідно з даними порталу, у справі вже призначено склад суду.

Зауважимо, що в 2016-го року свою кандидатуру на посаду судді Пустомитівського районного суду подавав Сергій Свищо - рідний брат колишнього керівника львівського електротранспорту 


Нагадаємо, за інформацією поліції, колишній директор «Львівелектротрансу» Андрій Свищо  організував злочинну схему з присвоєння бюджетних коштів шляхом маніпуляцій під час закупівлі електроенергії для підприємства. Зокрема, через створення штучних перепон для закупівлі комунальним підприємством електроенергії в комунального ж «Львівтеплоенерго». З невідомих причин, пропозиція львівського теплоенерго стала найдорожчою на багатьох тендерах, які провів «Львівелектротранс», внаслідок чого перемогу на них здобули приватні фірми. Детальніше про це за посиланням.

Апарат Львівської міської ради спершу став на захист чиновника, якого підозрюють у махінаціях. ЛМР оприлюднила заяву, в якій стверджувала, що дії Андрія Свищо навпаки сприяв економії коштів комунального підприємства. Зокрема, дії керівника «Львівелектротранс» дозволили зекономити 5,3 млн грн бюджетних коштів. Та згодом за результатами службового розслідування Андрій Свищо був звільнений з посади керівника ЛКП «Львівелектротранс».

Хто розсудить Свищо


Позов Андрія Свищо розгляне суддя Володимир Мусієвський. Він є головою Пустомитівського районного суду. Як раніше писали в ЗМІ, у 2015-у році суддю Мусієвського запідозрили у керуванні автомобілем в стані алкогольного сп'яніння. Інцидент відбувся на вулиці Личаківській. Голова Пустомитівського районного суду представився поліціянтам як безробітний.

Робити тест затриманий відмовився, довелось везти на експертизу, яка показала 65,7 моль алкоголю при нормі 10,5 моль. Справу передали до суду Личаківського району. Згодом суддя Галина Шеремета дійшла до висновку, що її колега не перебував за кермом автомобіля,  та відмовила у притягненні його до відповідальності. 



Як реагує депутатський корпус


Ситуацію для редакції «Вголос» прокоментував Андріян Гутник, депутат ЛМР від фракції ВО «Свобода». 

"З цієї інформації я не бачу для себе нічого дивного, адже за  останні 15 років чиновники ЛМР на хабарях та корупційних схемах мали чимало кримінальних справ. По історії зі Свищо помітно, як командно працює пресслужба ЛМР та чиновники. Які спершу «вступають в бій» з журналістами та правоохоронцями. І залучають до цього журналістів з медійних ресурсів міського голови", - говорить він. 

За словами депутат ЛМР, історія з Андрієм Свищо, як і в цілому хвиля звільнень серед високопоставлених чиновників ЛМР, свідчить про недосконалість кадрової політики міського голови Львова. Нагадаємо, про звільнення керівників ряду комунальних підприємств Львова ми писали у матеріалі

"На моїй пам'яті з величезної кількості кримінальних справ, порушених проти чиновників ЛМР, у львівських судах до кінця не довели жодну. Це величезна проблема кадрової політики Андрія Садового - незрозумілі ротації. Дивні люди, які приходять з інших галузей, очолюють профільні підрозділи ЛМР і отримують величезні зарплати та премії на дуже високі суми", - наголосив Андріян Гутник. 

На звершення представник ВО «Свобода» висловив сподівання, що юристи ЛМР зможуть відстояти інтереси громади та не допустити чергової витрати коштів з міського бюджету (для компенсації Андрію Свищо). 


"Ці люди своєю некомпетентною діяльністю висмоктують ресурси з бюджету. І навіть коли їх виганяють, пробують насмоктатись на останок. Я сподіваюсь, що юридичний департамент ЛМР зможе відстояти інтереси бюджету львівської громади. Я думаю, що той чоловік не зможе отримати якісь відшкодування" - заявив Гутник. 

Голова транспортної комісії Ігор Зінкевич, депутат ЛМР від фракції «Варта», у коментарі для редакції звернув увагу на сам процес призначені комунальних підприємств. 

"Це було передбачувано. Є закон про місце самоврядування, який чітко говорить, що на керівні посади відбувається конкурс. В нас на жаль є специфіка цікава пана Андрія Садового. Він набирає людей по договору. Що таке договір - певні умові речі стосовно відповідальності за ту чи іншу роботу. Це робиться з двох причин - перше не проводити конкурс. І друге - контролювати керівників", - говорить він.

Голова транспортної комісії звернув увагу на те, що законність вимог Андрія Свищо залежить від того, як саме він пішов з роботи. Водночас в апарті міського голови так і не пояснили, чи звільнився Андрій Свищо за власним бажанням, чи в інший спосіб. 

«Якщо я не помиляюсь, Андрій Іванович говорив, що пан Свищо за власним бажанням покинув місце праці. Якщо такий лист дійсно є, то цей позов дивний та нелогічний.  Якщо його немає, то ситуація інша.  Договір  є, і є також підозра Свищо. Лише після того, як суд прийме рішення, модна говорити винен він чи ні. Було питання, чи подасть він до суду через договір, адже цей договір ніхто з депутатів не бачив. Що ж, це сталось», - підсумував Зінкевич. 

ІА "Вголос": НОВИНИ