Антимонопольний комітет і через два роки розслідування можливого  зловживання АТ «Дніпроазот» щодо виробництва хлору для очистки води не готовий до винесення рішення.  А за цей час оточення власника «Дніпроазот» викупило через фірму-прокладку єдиного діючого конкурента на ринку.

Про це йдеться в матеріалі Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», передають Наші гроші.

В червні 2018 року «Дніпроазот» оголосив про відмову виробляти рідкий хлор, який використовується водоканалами для очистки питної води. На той час «Дніпроазот» Ігоря Коломойського був вже єдиним в країні його виробником, розчин продавався через ланцюжки наближених посередників.

Через зупинку продажу хлору водоканалам Україна опинилася на порозі екологічної катастрофи.

Зупинка виробництва хлору співпала з руйнуванням схеми, за якою приватний «Дніпроазот» отримував дешевий газ від «Укрнафти», контрольний пакет якої належить державі. Ситуацію з дефіцитом хлору «Дніпроазот» спробував використати, щоб змусити АМКУ погодити йому підвищення цін. Через тривалі переговори виробництво рідкого хлору відновили, але ціни на нього виросли в шість разів – до понад 35 тис грн./тона, а під час окремих закупівель ціна сягала і 50 тис грн. Подорожчання хлору стало причиною зростання вартості комунальних послуг.

З того часу майже два роки АМКУ проводить розслідування за двома кваліфікаціями – зупинка виробництва хлору «Дніпроазотом» та встановлення ним нових цін. За підрахунками директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери АМКУ Ігоря Кустовського, подання готове на 70%.

Також після зупинки виробництва «Дніпроазот» Служба безпеки України повідомила про початок перевірки дій посадових осіб підприємства через створення загрози здоров’ю людей. Про жодні результати розслідування не було повідомлено.

Слід відмітити, що літом 2018 року дефіцит рідкого хлору вдалося «закрити» завдяки, в тому числі, і комунальному підприємству «Аульська хлорпереливна станція», що також розташоване в Дніпропетровській області. Це єдине в країні підприємство, яке займається транспортуванням реагенту і має необхідне обладнання для його переливання. Коли «Дніпроазот» зупинив виробництво рідкого хлору, його зуміли імпортувати і завдяки станції тимчасово забезпечувати водоканали.

В лютому 2019 році Дніпропетровська обласна рада вирішила виставити станцію на приватизацію. Пропозицію комісії облради про внесення станції до списку приватизації зачитував Анрій Смирнов – нині заступник голови Офісу президента України, а тоді він очолював комісію облради з питань ЖКГ.

Переможцем аукціону з купівлі КП «Аульська хлор переливна станція»  в вересні 2019 року стало ТОВ «Агенція «Мега плюс», яка належить  Андрію Житнікову. На запит АМКУ щодо кінцевих бенефіціарів фірми Міністерство внутрішніх справ інформації не надало.

Андрій Житніков  живе в звичайній багатоповерхівці в Дніпрі, його дружина сказала, що на чоловіка станцію «повісили». До купівлі стратегічного підприємства, Житніков працював у фірмах «Приват Холдінг», яка належала Ігорю Коломойському, та у компанії «Енергоальянс», яка належала одному з менеджерів олігарха. Через цю компанію до 2016 року «Укрнафта» постачала газ «Дніпроазоту».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=7Vhd41lu35o&feature=emb_logo

ІА "Вголос": НОВИНИ