Про це «Вголосу» розповів директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергій Пархоменко.

До книги увійшли аналітичні статті щодо ймовірного відторгнення від РФ Татарстану, Туви, Кубані, Дону, Уралу, Карелії, Удмуртії, Чувашії, Далекого Сходу, Башкортостану, Сибіру, Калінінграда. Аавтор дослідив ймовірність виникнення відцентрових рухів в цих регіонах, спираючись на історичні традиції національно-визвольних змагань в тому ж Татарстані, на Кубані, Дону, на динаміку поточних настроїв місцевого населення, ставлення населення до імперського центру – Москви зокрема та до російської влади загалом, на маловідомі обставини, що можуть спричинити розвиток сепаратизму в цих регіонах РФ, вміло аналізуючи і моделюючи різні ситуації.

«Я порівняв би доробок Олександра з працями видатного українського геополітика Юрія Липи, – зазначив Сергій Пархоменко. Той свого часу теж писав про сценарій можливого розподілу радянської Росії (цей сценарій частково справдився в 1991 році). Тепер справу Липи продовжив Олександр».

Книга вийшла за сприяння друзів Олександра, працівників Представництва ЄС в Україні, Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О.Никонорова та Фундації «Вільні Люди». В перспективі друзі Олександра планують видати й збірку його досі ніде не опублікованої прози.

 

Як писав «Вголос», у страшній ДТП загинули п'ятеро відомих політологів. Аварія сталась 6 вересня у Рокитнівському районі Рівненської області. В автокатастрофі загинули чотири політологи – Олександр Маслак, Олексій Курінний, Олександр Никоноров, Володимир Карагяур, у реанімації помер також п'ятий пасажир «Опеля» – громадський активіст і фахівець з децентралізації Сергій Попов.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ