Троє колишніх президентів та шість ексглав уряду Польщі вважають голосування, яке цього місяця має визначити нового очільника держави, “псевдовиборами”, тож не братимуть у них участь.

Про це йдеться у спільній заяві колишніх польських високопосадовців, оприлюдненій у Twitter експрем’єром Лешеком Міллером.

“Процедура кореспонденційного голосування у такій формі і в такий час, як це пропонує владна партія, є псевдовиборами. Ми не візьмемо в них участь. Ми сподіваємося, що схожим чином діятимуть інші кандидати, а також виборці, які поділяють нашу турботу про демократичне майбутнє Польщі”, – йдеться в заяві, яку підписали колишні президенти Польщі Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський.

На їхнє переконання, рішення провести кореспонденційні вибори, які ініціювала партія “Право і Справедливість” (PiS), ухвалено всупереч конституції та регламенту Сейму”. Тож вони не будуть “ані загальними, ані рівними”, оскільки не дають гарантії таємного голосування і створюють можливості для зловживань.

“Проведення виборів під час епідемії створює загрозу для життя і здоров’я громадян”, – додали політики.

Крім експрезидентів, заяву підписали колишні глави польського уряду: Ян Кшиштоф Бєлецький Марек Белька, Влодзімєж Цімошевич, Лешек Міллер, Казімєж Марцінкевич, Ева Копач.

Як відомо, президентські вибори в Польщі мають відбутися 10 і 24 травня. З огляду на епідемію коронавірусу партія PiS вийшла з ініціативою проведення загальних кореспонденційних (поштових) виборів. Відповідний законопроєкт ухвалив Сейм, зараз він перебуває на розгляді Сенату Польщі.

Також Голова Європейської народної партії, колишній прем’єр-міністр Польщі та президент Європейської Ради Дональд Туск закликав поляків не брати участь у президентських виборах, запланованих у країні на 10 травня.

ІА "Вголос": НОВИНИ