«У 2015 році мене і Юрія Вакса викликали до КДК. Запитали, чи є у нас російські паспорти. Ми нічого не приховували, підтвердили, що так, є. Навіщо нам щось приховувати? І начебто вся та історія затихла. Продовжували судити, отримували призначення. Щотижня перетинали кордон туди – назад. Серйозних проблем не виникало.

Після призначення на матч Суперкубка-2017 писали і говорили, що якщо я вийду на поле в Одесі, то буде Будинок профспілок-2. Прямим текстом говорили, що через мене почнуться масові заворушення, постраждають люди. Та чорт знає, що станеться, якщо я вийду на поле. Уявляєте? Ситуація загострювалася і могла вийти з-під контролю.

ФФУ запропонувала мені привселюдно відмовитися від російського громадянства, Криму чи навіть порвати на камеру російський паспорт. Тільки тоді моя українська і міжнародна кар'єра продовжаться. Обіцяли допомогти, надати підтримку, якщо я виконаю їх умови.

Хлопці, я виріс в Криму. Як я міг відмовитися від російського громадянства? Ви розумієте, моя батьківщина – Крим! У мене сім'я тут, батьки. Ми за обопільною згодою розірвали контракт з ФФУ.

Я нічого поганого не можу і не хочу говорити про Україну. Ця країна дала мені дуже багато чого – і як футболіста, і як арбітру. Тільки моя Україна закінчилася в 2014 році. Думаю, я зараз висловлюю думку дуже багатьох кримчан. Подальші події показали, що це вже не наша Україна.

Зараз працюю в Криму, в нашій Прем'єр-лізі. Зрозуміло, що не можна втрачати форму, суджу. У нас тут дуже багато дитячих турнірів. Хлопці підростають, прогресують. Взагалі регіон у футбольному плані розвивається краще, ніж коли був у складі України. Але далі-то що? У дітей немає перспективи. Доростуть хлопчики до кримського рівня, а далі куди їм йти? Дуже складна ситуація...», - розповів Жабченко.

Нагадаємо, що в 2016-му році телеканал «2+2» у документальному фільмі «Золотий свисток» розповів про те, що Юрій Вакс і Анатолій Жабченко літали на матчі УПЛ з Криму через Москву, і припустив, що у арбітрів є російські паспорти.

За даними Sport Arena, судді отримали російські паспорти ще в травні 2014 року, але продовжили працювати на матчах чемпіонату України. Також арбітри були включені в базу «Миротворця» так як постійно незаконно перетинали кордон України через закриті пункти пропуску.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ