Про це заяви командир «Торнадо» Руслан Онищенко, пише «ГОРДОН».

«Думаю, в авто з Пугачовим був оперативник СБУ, тому з усіх відео вирізані кадри – щоб не світити його обличчя», – висловив свою думку Онищенко.

«Олександр Пугачов служив спочатку в «Шахтарську», потім в «Торнадо», виконував спецзавдання. Пугачов – корінний житель Тореза. Він ніколи не був ні моїм охоронцем, ні правою рукою, як стверджує Матіос (головний військовий прокурор України, – ред.). Я не потребую охорони, сам здатний себе захистити. Якщо послухати Матіоса, у мене було мінімум 20 таких «правих рук». Пугачов два рази був поранений, воював в Шахтарську, Горлівці, Слов'янську, Торезі, Сніжному. Ходив у розвідку, один перерізав горлянки 10-15 бойовикам на блокпостах. Проводив спецоперації за завданням вищих чинів в силових відомствах. А потім весь штат нашого батальйону злили сепарам: фото, адреси, телефони, родичів - все! В «ДНР» і «ЛНР» залишилися наші рідні, їх почали пресувати, садити в підвали, віднімати квартири, машини. За мою голову призначили 300 тисяч доларів, за Сашину – 200 тисяч. Верхівка силових відомств ставила «Торнадо» бойові завдання в зоні АТО, піарилась , а тепер зливає бійців і підставляє патрульних», – заявив Онищенко.

Командир роти переконаний, що автомобіль Пугачова зупинили для перевірки документів не випадково. Підтвердженням своїх слів Онищенко вважає нестикування в оприлюднених відео з місця трагедії.

«Перше відео, яке викинули в інтернет, було знято з якогось приміщення. Камера чітко спрямована на машину патрульних. Відеозйомка ведеться набагато раніше, ніж почалися постріли. Це говорить про те, що хтось спеціально сидів і чекав затримання Пугачова. Зазвичай так надходять оперативники СБУ, які «ведуть» об'єкт. Адже Пугачова зупинили за наводкою, надійшов дзвінок в поліцію: типу, така-то машина проїхала на червоне світло. Після послали звичайних патрульних перевірити документи об'єкта, але не очікували, що все закінчиться перестрілкою, тому виклали неповне відео, з усіх відео вирізані кадри. Оперативники СБУ тупо підставили патрульних під кулі. Не сумніваюся, що СБУ працювала в тісній зв'язці з військовою прокуратурою», – висловив свою думку Онищенко.

 Відео користувача "Ютуб" - milyar777

Щодо другого відео, з нагрудної камери загиблого патрульного Артема Кутушева, теж, на думку командира «Торнадо», «залишається багато питань». Онищенко переконаний: Пугачов «співпрацював з силовиками», а в його автомобілі в момент зупинки був «оперативник СБУ», саме тому з відео вирізані окремі кадри.

 

«У обох відео видно монтаж. І тут ще більше питань. Чому, коли Пугачов в своєму «Сітроені» тільки дістає документи, щоб показати їх патрульним, на бічному склі авто вже кульовий отвір? Хто і коли вистрілив? Чому Пугачов в одному кадрі без кепки, а в наступному – вже в кепці? Що залишилося в вирізаних кадрах? за моєю версією: в «Сітроені» з Пугачовим сидів ще один чоловік, судячи з усього - оперативник СБУ. Саме тому з усіх відео вирізані кадри, щоб не світити особи оперативника. Пугачов більше року живе в Дніпропетровську, ходить до спортзали, їздить на машині, офіційно оформленої на його родича. І при цьому перебуває в розшуку по самій гучній справі щодо добровольців – у справі «Торнадо». Про що це говорить? Пугачов весь цей рік співпрацював з силовиками і прокуратурою, вони його для чогось тримали, і те, що Пугачов офіційно отримав статус учасника бойових дій, перебуваючи в розшуку, підтверджує мою версію», – сказав Онищенко.

Під час обшуку квартири обвинуваченого в Дніпрі була знайдена спільна фотографія Пугачова з нинішнім генпрокурором Юрієм Луценком. Онищенко також підтвердив справжність цього знімка.

«Це фото зроблено в серпні 2014-го, за пару днів до Іловайського котла. Луценко тоді до нас приїхав, ми в зеленці базувалися, готувалися атакувати правий фланг, були за 5-7 кілометрів від Іловайська. Навіщо Луценко приїжджав в «Торнадо»? Не знаю. Руки тиснув бійцям, обіймався, фотографувався, по плечу плескав: «Ви патріоти, справжні захисники батьківщини» і поїхав. Після почалися страшні бої, оточення і котел», – пояснив Онищенко.

Командир «Торнадо» стверджує, що в зоні АТО Пугачов виконував завдання, поставлені безпосередньо «високими чинами в МВС і Генпрокуратурі, а також їх наближеними». Зокрема, за словами Онищенко, саме «торнадівці» зняли і передали для розслідування відео пересування російського «Бук-М1», який збив над Донецькою областю малайзійський «Boeing» з 298 людьми на борту.

Командир розформованої спецроти переконаний, що «оперативники», які «вели» Пугачова, не очікували, що ситуація закінчиться таким чином, а тому не викладають повне відео події. Крім того, за словами Онищенко, тепер «корумпована влада роздує повноваження Нацгвардії і поліції».

«Можу тільки здогадуватися, для чого затримання Пугачова знадобилося саме зараз. Влада відразу потрапляє цим в три цілі. Ціль перша: переконують суспільство, що всі добровольці – хворі, негідники, вбивці, мародери. Друга: дати більше повноважень Нацгвардії і поліції. Вся політверхівка Україна боїться за свої дупи, за свої капітали, їм треба захиститися і сховатися за спинами молодих дурних хлопців з Нацгвардії і поліції. Тому і роздмухують повноваження і техзабезпечення Нацгвардії і поліції. Корумпованій владі треба захиститися від народу», – заявив Онищенко.

«Торнадівець» також вважає, що затримання Пугачова потрібно військовій прокуратурі саме зараз, тому що в суді справа спецроти розвалюється. А також він додав, що вважає кримінальне переслідування своїх бійців замовленням з боку головного військового прокурора Анатолія Матіоса.

«Ціль третя: затримання ще одного «торнадівця», та ще при таких обставинах – останній аргумент для Матіоса. Справа «Торнадо» в суді розвалюється, військовій прокуратурі не вистачає доказової бази», – заявив Онищенко.

Нагадаємо, зранку 25 вересня екіпаж патрульної поліції зупинив автомобіль «Citroen» за порушення правил дорожнього руху. Водій автівки почав чинити опір працівникам поліції, а потім здійснив декілька пострілів та зник з місця пригоди.

27-літній патрульний Артем Кутушев загинув на місті, а його напарниця, 35-літня Ольга Макаренко, померла в лікарні.

Олександр Пугачов є головним підозрюваним у вбивстві. За інформацією лікарів, у нього серйозне поранення живота.

Також додамо, що 17 червня 2015 року в Луганській області були затримані перші кілька бійців «Торнадо»,  серед яких був і командир роти Руслан Онищенко. 18 червня глава МВС Арсен Аваков підписав наказ про розформування цієї роти. На сьогоднішній день в Лук'янівському СІЗО Києва утримуються 12 «торнадівців». Судові засідання тривають понад рік і в закритому режимі. «Торнадівці» вимагають хоча б частково відкрити суд, наполягаючи, що потерпілі є сепаратистами і плутаються в свідченнях, а справа «Торнадо» в суді розвалюється.

За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, затримані бійці підозрюються у викраденні людей в зоні АТО, тортурах і крадіжках. У «Торнадо» звинувачення військового чиновника категорично заперечують.

ІА "Вголос": НОВИНИ