ЛЬВІВ, 30 ГРУДНЯ, PRESSTIME.COM.UA. — Комарницька міська рада вирішила провести перепоховання солдатів НКВС сьогодні.

Про це Presstime повідомив перший секретар Львівського обкому КПУ Олександр Калинюк.

За його словами, таке рішення міська рада Комарно прийняла вчора. Перепоховання відбудеться сьогодні о 15 год. Планують перепоховати 6 турн із братських могил і 18 індивідуальних.

Калинюк розповів, що там поховані: частина (51) червоноармійців, які загинули під час визволення Комарно; частина 92-го прикордонного загону, який виступав 29 червня 1941 року на річці Верещиця біля Комарно; частина (22) партійно-господарського активу і представників НКВС, які загинули у 44 - 50-их роках.

Керівника львівських комуністів обурило те, що могили ці розкопали, не знайшовши навіть прізвищ людей, які там поховані. Депутати міської ради Комарно відповіли йому, що цікавилися в СБУ, але прізвищ не знайшли.

«У Комарно є цивільне кладовище українське і греко-католицьке, там чомусь вони не ховають, а полізли саме на польське кладовище, де Римо-католицька церква», - зазначив лідер львівських комуністів.

Калинюк поцікавився у польському консульстві, чи відомо їм про перепоховання. У консульстві зі здивуванням відповіли, що їх ніхто не інформував про це.

«Я кажу бачте як вони роблять, а є міждержавні угоди підписані, що польські поховання на території України, а українські на території Польщі влади зберігають і нічого там не роблять без дозволу відповідної сторони», - зазначив Калинюк.

«Польська сторона не знає, російська сторона теж своїх людей може б забрала до Росії, але не знає всіх прізвищ», - наголосив він.

У зв’язку із цим перший секретар обкому КПУ планує звернутися до прокурора області, оскільки, за його словами, був порушений закон про увічнення у Великій Вітчизняній війні 1941-1945рр. За словами Калинюка, цей закон забороняє рухати такі поховання взагалі і вимагає від органів місцевої влади лише утримувати їх в належному стані.

Олександр Калинюк також поінформував, що раніше прокуратура винесла протест через відсутність дозволу СЕС, коли 17 листопада почалися розкопки на цих похованнях. «А вчора вони привезли дозвіл СЕС оформлений заднім числом», зазначив він.

Нагадаємо, що на місці цвинтаря для військових НКВС у Комарному підприємство «Доля» провело ексгумацію 76 останків. Із них 40 військовослужбовців військ НКВС, комсомольські та партійні активісти, 36 солдатів 92-го перемишльського прикордонного загону.

За словами виконавців, перепоховання потрібно провести, оскільки парк, де знаходились могили, був місцем, де проводили час пияки, наркомани та бомжі і більшість пам’ятників вже були понищені. На місці нового поховання планують спочатку поставити дерев’яний хрест, а через рік спорудити пам’ятник із християнською символікою та даними про загиблих.

Роботи здійснюються згідно обласної програми з вшанування пам’яті жертв війни та репресій. На проведення даного перепоховання з обласного бюджету передбачено 10 тис. грн.. Решту коштів виділила Комарницька міськрада.

ІА "Вголос": НОВИНИ