Нещодавно Україна долучилася до міжнародного проекту «Ініціатива прозорості у видобувних галузях» (ІПВГ). Сьогодні в ньому беруть участь фірми з понад 50 країн світу. Його суть полягає в оприлюдненні підприємствами всіх цифр та даних, що прозоро демонструють законність та відповідальність у їхній діяльності.

Як розповів на зустрічі представник національного секретаріату ІПВГ Владислав Дейнеко, зараз готують перший національний звіт про роботу таких компаній. На жаль, не всі вони надали необхідні дані. Так, зі 120 підприємств нафто- та газодобувної галузі Львівщини лише 32 погодилися на співпрацю з ІПВГ. 35 фірм проігнорували можливість співпраці, а 31 взагалі не вдалося знайти за місцем їх офіційної реєстрації.

Тому головна ідея проекту полягає у розвіюванні в людей та лідерів громад стереотипів щодо корумпованості, олігархізації, неекологічності та закритості всіх підприємств видобувної галузі. Звичайно, є серед них і соціально невідповідальні структури, і т. зв. фірми-одноденки, головною метою яких є отримання ліцензій задля подальшого перепродажу, неефективна експлуатація надр чи приховування податків.

ІПВГ передбачає оприлюднення інформації про видачу ліцензій та дозволів, усіх підписаних контрактів, реальних власників фірм, даних про видобуток, транзитні платежі, надходження до місцевих та державного бюджету, інфраструктурні та соціальні інвестиції. До кінця цього року український секретаріат ІПВГ має представити перший національний загальнодержавний звіт прозорості видобувної галузі України.

Перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський зазначив, що Львівщина – це безпечний регіон для інвестування. І влада завжди відкрита для діалогу та співпраці з бізнесом. Він також запропонував у рамках реалізації ІПВГ підписати меморандум про співпрацю, який би на прикладі області дозволив відпрацювати всі механізми прозорої та відкритої діяльності львівських фірм, що зайняті видобутком нафти, газу, вугілля. Лутс Нойман заявив, що GIZ вітає таку ініціативу й завжди підтримуватиме заходи з ведення прозорого та відповідального бізнесу.

Голова  постійної комісії Львівської обласної ради  з питань паливно-енергетичного комплексу Михайло Сидорович запевнив, що комісія, яку він очолює, максимально сприятиме всім проектам, що становлять реальну користь громадам області. А до цього проекту з відкритості видобувної галузі мали б долучитись Асоціації місцевих рад, які повинні бути максимально зацікавленими у створенні нових робочих місць, надходженні податків та залученні інвестицій.

Сьогодні про свою готовність долучитися до проекту ІПВГ заявили і кілька львівських підприємств, серед яких «Укрнафтогазінвест», «Горизонти» та низка інших.

ІА "Вголос": НОВИНИ