Як пише «Німецька хвиля», із закінченням президентства Коморовського Україна втрачає свого великого лобіста в Євросоюзі.

Польські експерти сумніваються, що його наступник буде так само активним «адвокатом» Києва.

Політик від «Громадянської платформи» запам'ятається тим, що виконував роль «адвоката» України у відносинах з Євросоюзом навіть у той складний момент, коли його український колега Віктор Янукович опинився в міжнародній ізоляції через антидемократичний курс.

На зміну ліберальному і поміркованому Броніславу Коморовському приходить молодий лідер націонал-консервативної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда. Польські оглядачі не очікують від нового президента суттєвих змін у зовнішній політиці, у тому числі й у відносинах з Україною.

«І «Громадянська платформа», і «Право і справедливість» – це проукраїнські партії, так само як і пробілоруські», – зауважив у розмові з виданням незалежний аналітик з питань Східної Європи Павел Казанецький. Цю думку поділяє й експерт польського Громадського інституту Лукаш Ясіна.

«Дуда продовжуватиме підтримку проєвропейського курсу України», – переконаний Лукаш Ясіна.

Водночас він прогнозує, що в ролі «адвоката України» Анджей Дуда може бути не таким ефективним, як його попередник.

«Поки що складно прогнозувати, чи вдасться новому президенту побудувати довірливі стосунки з лідерами ЄС, такими як канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд», – зауважує експерт і нагадує, що колишній соратник та один з попередників Дуди на посаді президента Лех Качинський мав непрості стосунки, зокрема, з німецькою канцлеркою Ангелою Меркель.

«Якщо Дуда таки налагодить контакт з німецьким канцлером, то це зможе піти і на користь Україні, інтереси якої в ЄС нерідко відстоює Варшава», – сказав Лукаш Ясіна.

ІА "Вголос": НОВИНИ