Про це свідчать матеріали розслідування, проведеного журналістами арабського видання Al Jazeera, передає РБК-Україна.

Згідно з рішенням Краматорського районного суду, наявного в розпорядженні видання, в період з 2012 по 2014 рік ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих у доларах, від імені восьми кіпрських компаній.

Також в матеріалах суду описана складна мережа компаній, які брали участь у виведенні коштів на офшорні рахунки. Незважаючи на те, що в рішеннях суду не фігурують прізвища, нескладно здогадатися, що всі ці компанії, які «були трубопроводом для викачування грошей з країни», ведуть до швидкого збагачення екс-президента України, стверджують журналісти.

Також у судових матеріалах фігурують такі персони з найближчого оточення Януковича, як Сергій Курченко, якого називають «гаманцем Януковича».

Що стосується самої Гонтарєвої, то на питання видання про проведення зазначених транзакцій, вона заявила, що ні вона ні компанія ICU «не бачила нічого підозрілого» в цих операціях. Вона стверджує, що її практична діяльність на посаді голови правління ICU полягала в управлінні активами, а до брокерської діяльності компанії Гонтарева безпосереднього відношення не мала.

Група ICU створена в червні 2006 року, надає послуги по торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування. До її складу входять «Інвестиційний капітал УкраинаЦ, однойменна компанія з управління активами (КУА), банк «Авангард» і КУА-АПФ «Тройка Діалог Україна».

Варто відзначити, що в зазначений у матеріалах суду період, рада директорів компанії очолювала голова Національного банку України Валерія Гонтарєва, яка покинула цей пост у зв'язку зі своїм призначенням в НБУ в 2014 році. При цьому голова Нацбанку продала свою частку в компанії.

Примітно, що саме ICU вибрав нинішній президент України Петро Порошенко для продажу своїх активів в корпорації Roshen, яка в подальшому була передана в «сліпий» траст компанії Rothschild Trust.

Нагадаємо, олігархи Онищенко і Фукс придбали у втікача Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Януковича.

ІА "Вголос": НОВИНИ