Конгрес відбувається за зачиненими дверима раз на п'ять років. Його учасники визначають, хто продовжуватиме правити країною, а також в якому напрямку рухатиметься Китай впродовж наступної п'ятирічки, – пише ВВС Україна.

Очікують, що Сі Цзіньпін, який очолив Китай у 2012 році і відтоді зміцнив владу у своїх руках, залишиться лідером країни. Невдовзі після завершення конгресу партія має призначити нових членів Постійний комітету політбюро – вищого керівного органу, який правитиме країною.

У виступі Сі Цзіньпін перелічив останні здобутки його країни, сказавши, що завдяки «соціалізму з китайськими характеристиками у цю нову епоху» Китай «став великою державою у світі», і додав, що країна не повинна копіювати іноземні політичні системи. Китайський лідер згадав про широкомасштабну боротьбу проти корупції всередині партії, під час якої покарали більше мільйона чиновників.

Державні медіа передали, що компартія хоче переписати свою конституцію, аби включити до неї «робочий звіт» або політичні тези Сі Цзіньпіна, що піднімуть його статус до рівня колишніх партійних гігантів – Мао Цзедуна та Ден Сяопіна.

Перед конгресом Пекін прикрасили святковими вивісками та банерами із привітаннями для учасників зборів. Водночас правоохоронці посилено стежать за ситуацією у китайській столиці.

Раніше на залізничних станціях помітили довгі черги через додаткові перевірки на транспортних вузлах. Через заходи безпеки також тимчасово позачиняли деякі ресторани, спортивні зали, нічні клуби і караоке-бари.

У межах режиму економії, започаткованого президентом, конгрес проводять менш пишно, ніж зазвичай. Передають, що готелі, в яких зупинилися делегати, скоротили витрати, зменшивши кількість прикрас, а також відмовившись від безкоштовних фруктів у номерах і дорогих наїдків.

Конгрес має завершитися наступного тижня.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ