Про це написала Анна Камєліна у «KиевVласті», передають Наші гроші.

За даними слідства, ЄБРР і НЕФКО давно фінансують КП «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях Києва». Зокрема, одним з траншів  донори виділили комунальникам 1,5 млн євро на установку і модернізацію підстанцій індивідуального опалення в будівлях бюджетних установ, модернізацію систем опалення, поліпшення системи теплоізоляції тощо.

Слідчі відділу протидії злочинам в бюджетній сфері Управління захисту економіки Нацполіціі Києва встановили, що посадові особи  КП вступили в змову зі своїми підрядниками та субпідрядниками, в результаті чого європейські гроші розкрадалися шляхом завищення цін на придбані матеріалів, обладнання та виконанні робіт. На думку слідчих, приблизна сума завданих збитків – 7 млн грн.

В матеріалах справи не вказано, про який період фінансування йде мова. Втім, на офіційному сайті комунального підприємства зазначено, що закупівлі товарів і робіт за кошти НЕФКО проводяться з 2015 року. Згідно з рішенням Шевченківського райсуду від 21.05.2018, співробітники прокуратури отримали доступ до документів комунального підприємства, оформлені в період з 01.01.2017 року.

Засновником ТОВ «СТС-Сервіс ЛТД» значиться Наталя Михаленко, директор – Дмитро Нижник. В 2016 році співзасновниками цієї фірми були Олена та Сергій Костирки. Людина з таким же ПІБ, як у Костирко, також відомий як екс-директор ТОВ «НВП «Будтехносервіс», а також як член експертної робочої групи КМДА з питань життєзабезпечення та енергозбереження в сфері ЖКГ. При цьому, Сергій Костирко був радником заступника голови КМДА Петра Пантелеєва і главою правління громадської спілки «Муніципальна енергія».

Засновником ТОВ «Будлекс» є Олексій Миколайчик та Оксана Яворська, яка керує фірмою. Власником та директором ТОВ «Пріоритет Сервіс» є Сергій Приходько.

Видання нагадує, що проект «Термосанація в бюджетних установах міста Києва» стартував в 2013 році. В рамках цього проекту передбачено реалізацію комплексу заходів, що забезпечують значне скорочення обсягів споживання енергетичних ресурсів.

З лютого 2018 року КП «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях Києва» очолює Віктор Шемет. До нього до 17 липня 2017 року керівником був Дмитро Науменко. З 17 липня 2017 р. Науменко очолює Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА. Роботу сектору житлово-комунальних послуг в Києві з 2014 року курує заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

ІА "Вголос": НОВИНИ