У перший день роботи Конгресу Люблін отримав нагороду Європи 2017. Цю нагороду надає Парламентська Асамблея Ради Європи, яка оцінила культурні заходи Любліна, транскордонніпроекти, співпрацю з містами. 

Експерти у першу чергу підкреслюють «практичний» вимір транскордонних проектів, у якихЛюблін бере участь. За словами президента Любліна Кшиштофа Жука, підписано партнерські угоди з 11-ма містами України, реалізуються проекти, пов'язані з інноваціями розвитку та впровадження стратегій, важливих для місцевих громад: як у Польщі, так і в Україні.

Обговорення в рамках цьогорічного КІСЄ було розділено на два дні та 11 програмних ліній.Гостями конгресу є теоретики та практики транскордонного співробітництва, у тому числіпредставники органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, науковці.

Обговорення у перший день розпочав голова Меджлісу кримськотатарського народу РефатЧубаров. «Внаслідок російської агресії весь повоєнний світовий порядок перевернувся»,- наголосив промовець.

Конгрес Ініціатив Східної Європи також є можливістю для «дипломатичних» зустрічей. До Любліна прибули посли Молдови та Казахстану. Гостем зустрічі був Посол Республіки Польщав Україні Ян Пєкло, який підкреслив, що польсько-українська співпраця є все більшінтенсивною. За його словами, ще цього року, ймовірно, у Харкові, відбудеться зустріч президентів Анджея Дуди та Пера Порошенка.

Другий день КІСЄ урочистою лекцією розпочав проф. Єжи Бузек, депутат Європарламенту,колишній прем'єр-міністр Польщі та колишній президент Європейського парламенту. «Я хотів би підкреслити, що Європейський Союз не прощався з ідеєю розширення,- підкреслив Бузек. - Навпаки, він готовий допомагати своїм партнерам, особливо коли зустрічаєреформаторів, коли бачить прогрес: у боротьбі з корупцією, у створенні незалежної судовоїсистеми, у подоланні олігархічної системи. Це стосується Грузії, Молдови, України».

Шостий Конгрес Ініціатив Східної Європи з 2012 року залучив майже 5000 експертів з Європи та світу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ