Про це повідомила посол США в Україні Марі Йованович під час церемонії передачі приладів нічного бачення ЗСУ від уряду США.

«Не можу дати конкретну відповідь, оскільки сам процес проходить зараз процедуру розгляду і затвердження, зокрема і в Конгресі», – сказала Йованович, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Разом з тим, начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що «за планом реалізації цього проекту уже попрацювали експертні групи, які ознайомилися з місцями зберігання, з місцями підготовки наших військовослужбовців».

«У нас немає з цим особливих проблем. Тож ми чекаємо на якнайшвидше вирішення цієї процедури – передачі нам «Джавелінів», – сказав Муженко.

Міністр оборони України Степан Полторак раніше заявляв, що американські протитанкові комплекси будуть в Україні вже цього року.

Оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік передбачає надання Україні 350 мільйонів доларів оборонної допомоги, зокрема і можливість передачі летальної зброї.

США розглядає передачу «Джавелінів» як крок посилення обороноздатності України. «Джавеліни» – оборонна техніка. Вона корисна лише для нейтралізації танкового нападу. Тож це – саме захисне озброєння, не для нападу», – сказав в інтерв'ю Радіо Свобода спецпредставник США у справах України Курт Волкер.

«Джавелін» (Javelin) – американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК), призначений для ураження бронетехніки, танків, а також БПЛА, вертольотів і гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку. Вартість одного комплексу, укомплектованого 6-ма ракетами, становить понад мільйон доларів США.

Як писав «Вголос», сьогодні уряд США передав Збройним силам України 2500 приладів нічного бачення ЗСУ на загальну суму 5,8 мільйона доларів.

Також стало відомо, що у проекті федерального бюджету США на 2019 рік передбачено надання Україні $200 млн на посилення безпеки і оборони.

Раніше повідомлялось, що військова допомога США Україні не обмежиться наданням переносних протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

Порошенко заявив, що Сполучені Штати Америки нададуть Україні протитанкові ракетні комплекси за власні кошти.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ