У вівторок, 5 січня, Конституційний суд України має намір розглянути питання указу президента Володимира Зеленського щодо тимчасового відсторонення від посади глави КСУ Олександра Тупицького.

Про це повідомила у Facebook народна обраниця від провладної фракції «Слуга народу» Ольга Совгиря.

Депутатка зазначила, що даний указ глави держави є чинним та обов'язковим для виконання на території України, тоді як у вівторок на зборах служителі Феміди розглядатимуть питання, які стосується організації роботи Конституційного суду в майбутньому.

Проте, політикиня додала, що оскаржити конституційність указу президента можуть в порядку, передбаченому Конституцією і законом «Про Конституційний Суд України».

Передісторія:

  • 29 грудня гарант Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення очільника Конституційного суду від займаної ним посади терміном на 2 місяці.
  • представники КСУ розкритикували указ глава держави, наголосивши, що він не має відповідних повноважень для звільнення чи відсторонення судді з посади, адже подібні рішення ухвалюються виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні,
  • 30 грудня 2020 року у КСУ назвали указ Зеленського про відсторонення Тупицького «юридично нікчемним», і закликали його скасувати.
Нагадаємо, 27 жовтня 20202 року Конституційний суд України ухвалив скандальне рішення про скасування е-декларування, яке призвело до виникнення масштабної конституційної кризи в Україні.

Проте, 23 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон про «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», який має заповнити прогалини у законодавстві, які виникли після рішення КСУ.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ