Гарант Володимир Зеленський провів телефонну розмову з очільником Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зеленський звернувся до Букіккіо з проханням провести незалежну експертизу та пояснити, що варто робити, аби уникнути незворотніх наслідків скандального рішення Конституційного суду щодо скасування е-декларування.

Глава держави наголосив, що необхідно створити механізми, які б дозволили уникнути виникнення подібних ситуацій у майбутньому.

Зокрема, він загадав про вплив на суддів КСУ та вдосконалення процедури ухвалення судових рішень.

Глава держави також акцентував увагу очільника Венеціанської комісії на важливості відновлення довіри суспільства до судів, оскільки, на його думку, наразі вона повністю зруйнована.

Зеленський запропонував активізувати роботу для пошуку максимально збалансованого та комплексного рішення для швидкого та ефективного виходу з конституційної кризи.

Букіккіо підтвердив, що необхідно діяти швидко, проте він наголосив, що перш за все варто керуватися принципом верховенства права.

Про яке рішення Конституційного суду йдеться

27 жовтня 2020 року Конституційний суд ухвалив рішення про скасування е-декларування в Україні.

Судді вважають, що притягнення до кримінальної відповідальності за подання у декларації завідома неправдивої інформації та свідоме неподання державним службовцем декларації є надмірним покаранням за вчинення вище зазначених правопорушень.

Варто зауважити, що КСУ почав розгляд даної справи за поданням народних обранців з фракції «ОПЗЖ» та партії «За життя».

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ