З нагоди 20-річчя Конституції України «Вголос» зібрав найцікавіші факти, пов'язані з ухваленням головного документа нашої держави у 1996 році.

Факт 1. Процес підготовки Конституції України тривав шість років – з 1990 по 1996. Затягування процесу ухвалення було пов'язано із соціально-економічною кризою в країні та протистояннями між президентом України та парламентом.

Факт 2. Загалом представники політичних партій, науковці, а також члени Конституційної комісії запропонували на розгляд 15 проектів Конституції України. Наприклад, у редакції комуністів пропонували збереження назви УРСР, відновлення радянської форми правління, обмеження прав президента і входження у новий Союз. Відповідно до редакції проекту Конституції Конгресу українських націоналістів, Крим міг утратити статус автономії.

Факт 3. Найбільші дискусії точилися навколо розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Республіки Крим та російської мови.

Факт 4. Активний період роботи над документом почався з березня, коли проект Конституції винесли на обговорення Конституційної комісії і рекомендували до розгляду ВР. У квітні проект Конституції внесли до порядку денного засідань, а згодом, після двох місяців доопрацювання, його ухвалили в першому читанні. Загалом у підготовці до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок.

Факт 5. Першими словами голови Верховної ради Олександра Мороза після ухвалення документа 315 голосами депутатів були «Є Конституція!».

Факт 6. Міжнародне співтовариство не тільки схвалило Конституцію України, а й назвало документ одним із найдемократичніших у світі.

Нагадаємо, сьогодні українці відзначають 20-ту річницю з моменту ухвалення Конституції України.

ІА "Вголос": НОВИНИ